Starter nytt forlag

– Vi er et friskt pust, ikke en utfordrer, sier skuespiller Jakob Fort. I dag lanserer han og Mikail Adampour Speil forlag.

– Jeg har egentlig alltid vært interessert i bokbransjen og litteratur, men kanskje aller mest hvordan man gjør litteraturen tilgjengelig for folk gjennom ulike formater, forteller Jakob Fort.

Skuespilleren forteller at han alltid har vært interessert i å skape og skrive. Nå tar han denne interessen videre inn i det nystartede Speil forlag, sammen med makker og fotballagent Mikail Adampour.

– Jeg delte interessen min og den fjerne drømmen om et forlag med min gode venn, Mikail. Han har tidligere gått litteraturvitenskap, men har de senere årene vært opptatt som fotballagent. Da vi snakket om dette, tente jeg dette lyset i ham igjen, forteller Fort.

Ingen pengeambisjoner

– Vi har ingen ambisjoner om å tjene penger på dette prosjektet, sier Fort.

Speil forlag ønsker nemlig at overskuddet fra hver utgivelse skal gå rett til et forhåndsavtalt veldedig formål. Ideen kom fra forfatteren bak forlagets første utgivelse, Mina Adampour.

Denne fredagen lanserer Speil både forlag og Minas nye diktsamling, Naturen. Overskuddet skal gå til Førdefjordsøksmålet, gjennom Natur og Ungdom.

– Det var Mina sin idé at pengene fra utgivelsen skulle gå til Førdefjordsøksmålet, og vi syns det var kjempekult. Fra der kom ideen om å la overskuddet til utgivelsene våre gå til ulike formål, forteller Fort.

Mina er søsteren til Mikail, og kjenner Jakob godt fra før. Fort syns det er fint at forlagets første prosjekt holdes i familien.

– Seks måneder etter forlaget ble tiltenkt, sendte Mikail meg en bok, uten å fortelle hvem som stod bak. Jeg likte det kjempegodt, og siden jeg jo vet at Mina er samfunnsengasjert og veldig glup, var det ikke superoverraskende at hun hadde skrevet noe som var så fint og som føltes så viktig, sier Fort, og fortsetter:

– Det er veldig gøy at hun ville gjøre boken med oss og at hun viser oss den tilliten.

Vil utforske formater

– Vi har ingen ambisjon om å putte store overskudd inn i nye forfatterskap. Ikke ennå. Vi har en litt annen modell, kan du si. I Aschehoug har vel Jo Nesbø sørget for at utallige debutanter kan debutere. Det er helt fantastisk. Men der vi er nå, har vi en motivasjon om å gjøre noe litt annet, forteller Fort.

Speil forlag vil med andre ord i stor grad basere seg på enkeltutgivelser, i stedet for å bygge opp en forfatterstall, forteller Fort. Men sjangermessig er de svært åpne:

– Vi er veldig interessert i å utforske formater. Nå utgir vi en diktsamling om klima. Det er et friskt pust, men det er jo ikke et revolusjonerende format. Vi vil tenke innovativt rundt hvordan vi publiserer og tilgjengeliggjør litteraturen fremover.

Fort forteller at de allerede er i gang med å utvikle nye prosjekter, men at det nok ikke vil dukke opp noe nytt fra Speil før nærmere høsten.

– Vi har andre jobber, og tjener jo ikke penger på dette, så det vil gå litt lenger tid mellom utgivelsene. Men vi vil prøve å holde forlagsdriften varm for det.

– Vi er en trygg havn

– Jeg kommer jo inn i bransjen med null tyngde, kun en interesse, en skapende kraft og en drøm. Dette blir veldig spennende, og jeg håper folk respekterer prosjektet vårt, sier Fort.

Hvordan vil vi merke deres inntreden i norsk bokbransje?

– Det håper jeg man gjør ved at vi klarer å gjøre noe nytt. Vi vil være et friskt pust – ikke en utfordrer, sier Fort.

Forlaget er allerede klare for å høre fra forfattere med gode ideer:

– Hvis man er interessert i å prøve ut noe nytt og samtidig vil støtte et godt formål, vil jeg påstå at vi er en trygg havn. Hos oss vil man få ganske frie tøyler.

Sjekk ut Speil forlags nettside her.