Stabilt 2018 fra Spartacus

Per Nordanger (Foto: BOK365)

Fugler løftet Spartacus i 2018-innspurten - og sørget for regnskap-reprise fra foregående år.

Spartacus Forlag holdt i fjor skansen gjennom et generelt, svakt bokår. Mye av nøkkelen til dette lå i praktverket og bestselgeren Nære Fugler av Mats Ottosson, Åsa Ottosson og Roine Magnusson.

Suksessen satt imidlertid langt inne. Så sent som i midten av november i fjor kom anmelder Arne Dvergsdal i Dagbladet med et stort oppslag hvor han blant annet skrev: – Dette er den fineste, mest fantastiske fuglebok jeg noensinne har sett! Sekser på terningen ble det også. Dermed ble det fullt kjør i bokhandel fram mot jul.

Les også: Bokhøst med smak av fugl

Omsetningen for forlaget endte året på 18 millioner kroner, en mindre nedgang fra året tidligere. Driftsresultatet ble også tilnærmet lik året før, 684 000 kroner i pluss. Den bokførte egenkapitalen beløper seg med dette til 3,8 millioner kroner.

Krevende markedsforhold

Forlegger Per Nordanger forteller at utfordringene er mange: – Vi har jobbet systematisk i flere år med å effektivisere driften, trimme organisasjonen, spisse markedsarbeidet og utvikle den redaksjonelle porteføljen, men det er krevende å holde tritt med forverringen av markedsforholdene i bransjen.

Nordanger tror heller ikke at oppsvinget i strømmetjenestene kan kompensere for nedgangen:

– Det er snurrig å fremholde den digitale strømmingen som løsning og trøst for et fallende marked. Om forleggere gjør matteoppgaven sin her, bør de lett se at utviklingen forsterker problemene snarere enn å løse dem – med mindre man er eier av en distribusjonskanal som kan diktere vilkårene. Det var bra BOK365 tok på seg denne folkeopplysningsoppgaven – selv om det ikke ser ut til at regnestykkene fester seg nevneverdig.

Feirer 30-års jubileum

Spartacus ble etablert i 1989, forlaget feirer med dette jubileum. Per Nordanger har gode forhåpninger til jubileumsårets høstliste som han mener er godt sammensatt:

– Den største satsingen vår i høst er en tegneserieroman/memoar som har vakt internasjonal oppsikt: Heimat – et tysk familiealbum av Nora Krug. Ellers er vår tidligere bestselger Jared Diamond (Våpen, pest og stål, samt Kollaps) ute med siste del av trilogien sin om menneskehetens utvikling: Opp av asken, om hvordan nasjoner møter akutte kriser. Den burde treffe tidsånden. Bjørn Berge som gjorde stor suksess med Landene som forvant, er ute med en ny bok med litterære grep som ligner: Luftens tyranner. Menn og bombefly gjennom 100 år.

– Årets katalog inneholder mye samfunn og historie, men den som leter finner både satire, kuriosa og barnebøker, avslutter Nordanger.