Vulkansk sommer

DAGENS SOMMERGJEST: Halldór Guðmundsson har vandret rundt på vulkanske øyer i sommer. Men det er i oktober det virkelig skal bli hett for islendingen.

Når vi runder av sommerens beite av sommergjester, bør det selvsagt ikke være med noen hvem-som-helst. Mens Ole Gunnar Solskjær setter sin lit til Marcus Rashford, er norsk bokbransjes store offensive kort denne høsten en islending: Halldór Guðmundsson, som leder Norges gjesteland-satsing i Frankfurt. Før det braker løs i Frankfurt i oktober, har Halldór sommer-ladet opp batteriene på to vulkanøyer. Med bok i den ene hånden og en iskald øl i den andre.

– Hvor tilbringer du ferien?

– På vulkanøyer. En uke på Santorini og en uke i Island. I årets forvirrede sommerklima var varmen den samme begge steder: 27 grader.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Sol, bøker, landskap, familien og en iskald øl, men ikke nødvendigvis i den rekkefølge.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg leste første del av Lars Saabye Christensens Byens spor med stor glede. Hvilken fortelling! Det er så godt å av og til få en påminnelse om hvorfor man leser romaner. Den minnet meg faktisk om Ulysses av Joyce (som ikke bare var modernist, men en storartet forteller), fordi den er så utrolig sterkt forankret i byen, gatene og husene, bilene og bussene blir en del av historien. Og så har den en fin ironi, også om den tidsånden den utspiller seg i, som når der står å lese om en konferansier på en sammenkomst: «Han har en kjent stemme fra radioen, men resten av ham er ikke like kjent». Sådan var mine barndoms radiostjerner. For tiden bor jeg i den delen av Oslo hvor boken udspiller seg, så en av de skjønne sommerdagene syklet jeg rundt i disse gatene, for å smake på Saabyes fortelling. Så nå ligger bind to og tre øverst i bokbunken.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Er det ikke som barn om de liker mor eller far best? Jeg tilhører selvfølgelig papirbokgenerasjonen, men etter hvert leser jeg en del på brett, og av og til hører jeg på en lydbok. Som det står på trappen ned til Santorinis skjønneste bokhandel, med et Stephen Fry sitat: «Books are no more threatened by Kindle than stairs by elevators».

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Forskjellige råvarer som man kan bare dyppe i olje og kaste på grillen, hvor det eneste man skal passe på er tiden: asparges, tomater, poteter, hummer, kylling, stek – med en usøt rosévin til.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Den islandske jazzgruppen ADHD, det er noen morsomme fyrer. Så kan jo de underholde mens jeg spiser.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Det må være kronprinsesse Mette Marit, som skal reise med litteraturtog ned til Frankfurt til høsten.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Forleggeren som fant på å nyutgi Adolf Hitlers Min kamp.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Gjenåpne Nasjonalgalleriet med det samme; Munch-rommet der var et av de mest betagende stedene i byen.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Min stemme burde nok gå til Sults navnløse anti-helt, men hvis jeg skal være helt ærlig, må det være Kardemommebyens tante Sofie; hennes replikk om at nå får vi se hvor morsomt det blir, har hjulpet meg veldig på veien til Frankfurt og kunne være enhver projektleders motto.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Der vil jeg stjele en titel fra den danske forfatteren Klaus Rifbjerg: Anna (jeg) Anna

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Er det et liv etter Frankfurt?