Bokhøst med smak av fugl

FRAMSNAKKING: Fabelaktige fugler og et verk som vil ruve i norsk historieskriving. Det er høstanbefalingene fra Eivind Løvdal Refsnes.

– Det eksploderte fullstendig, fastslår Eivind Løvdal Refsnes, informasjonssjef i Spartacus.

Bokhøsten fikk med ett en hyggelig smak av fugl for Spartacus. Da snakker vi ikke om fjærkre på tallerkenen, men i sine rette omgivelser ute i naturen – fabelaktig fotografert.

Revet bort

BOK365 utfordrer på tampen av bokhøsten forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

For å ta det første først:

– Hadde du spurt meg før helga, hadde jeg svart Nære fugler, den helt spektakulære svenske fugleboka som ble nominert til Augustprisen i fjor og som ingen hadde anmeldt. Men dette har snudd til en lykkelig historie. I helga publiserte Dagbladet Arne Dvergsdals sekser-anmeldelse, som åpner slik: «Dette er den fineste, mest fantastiske fuglebok jeg noensinne har sett!» Mandag tikket det inn ordre på mer enn 2500 bøker før lunsj og hele restopplaget ble revet bort. Responsen fra samtlige salgskanaler er formidabel og ordrene renner fortsatt inn her. Vi kastet oss rundt og nå er 10 000 nye bøker på vei, sier Eivind Løvdal Refsnes om boken som trespannet Mats Ottosson, Åsa Ottosson og Roine Magnusson står bak.

Herlig unntak

– Dette er uansett en nydelig påminnelse om at man aldri bør miste håpet i denne bransjen, selv når høsten kan kjennes som en ørkenvandring. Generelt er trenden at det er vanskelig å få presseomtale, men enda vanskeligere å veksle den inn i synlighet og salg. Da er det ekstra godt å få oppleve et slikt herlig unntak fra regelen. En svale gjør kanskje ingen sommer, men denne blåmeisen kan faktisk redde jula vår, fastslår Refsnes.

Burde være folkelesning

– En bok fra et annet forlag, som du gjerne vil anbefale? 

– Utvilsomt Hvitekrist av Tore Skeie hos Gyldendal! Han er i mine øyne en av Norges fremste forfattere, uavhengig av sjanger. Hans evne til å levendegjøre norsk vikingtid og høymiddelalder er unik, og får en til å tenke på formidlere som Peter Englund. Bøkene hans er faglig bunnsolide, men spilles likevel ut som episke kinofilmer i leserens hode. Hvitekrist er første bok ut i en planlagt serie på fem, og bærer bud om et verk som jeg tror vil ruve i norsk historieskriving. Og det kule er at Tore virkelig biter fra seg på bestselgerlistene – det gir meg fornyet tro på både bransjen spesielt og menneskene generelt. For Skeies bøker burde være folkelesning, sier Eivind Løvdal Refsnes.