Lys fremtid for sort humor?

Vigmostad & Bjørke satser på en av de overraskende Frankfurt-vinnerne: Finsk humor.

Finland er langt mer enn tango og tungrock, vodka og Nokia, depressive TV-dramaer, sauna, barskog og sjøer. Men det er kanskje ikke humoren som har vært kjent som finnenes mest fremtredende egenskap og eksportvare. Ikke før nå.

Frankfurt-vinner

En av de overraskende vinnerne under årets bokmesse i Frankfurt var nemlig The Little Book of Bad Moods – en slags protest mot alle de superpositive selvhjelpsbøkene på markedet. Forfatteren er Lotta Sonninen – som til daglig jobber som oversetter, redaktør og stand up-komiker.

The Little Book of Bad Moods er rett og slett en liten «selvhjelpsbok» for dem som har lagt positivitet og alle gode forsetter bak seg. Det er en egen-terapeutisk notatbok hvor du selv fyller inn lister og svar på spørsmål som blir stilt. Her kan du fordype deg i dine verste minner, hvilke emojier du har lyst til å smadre trynet på, ting du hater, hva som er feil med kjæresten din, dine verste ferier og julaftenene fra helvete – bare for å ha nevnt en bukett visne og ribbede blomster. Her er humoren enda svartere enn den finske kaffen.

Raske på labben

– Boken fanget meg på en dårlig dag. Og den hjalp meg virkelig til å gi det elendige humøret større dybde. Vi måtte bare ha den, fastslår Frode Molven, sjefredaktør hos Vigmostad & Bjørke.

Som sagt, så gjort:

– Vi var raske på labben og la inn et pre-empt et par uker før messen, forteller forlagssjef Elizabeth Sellevold.

Arbeidshverdagen har sin selvsagte plass i en bok som dette: «How do you spot an idiot at work?» og «List what’s wrong with your boss». Så blir det spennende å se hvem som kommer dårligst ut av Arno (Vigmostad) og Arnstein (Bjørke).

HER PÅ EN GOD DAG: Frode Molven.

Til 30 land

Vigmostad & Bjørke var et av de første forlagene som kjøpte boken, som kommer på norsk utpå nyåret. Nå har 30 land sikret seg rettighetene – «and still counting», for å bruke agent Elina Ahlbäcks ord. Blant de som har kjøpt rettighetene er forlag som Planeta, Droemer Knaur og Bloomsbury.

Og hvis vi innledningsvis virket en smule ignorante med hensyn til finsk humor: Joda, vi husker salige Arto Paasilinna og Leningrad Cowboys. Og Angry Birds. Og VM I konebæring.

 

 

Hovedbildet: Elizabeth Sellevold (t.v.) og Elina Ahlbäck.