Språkprisen til Torgrim Eggen

FÅR SPRÅKPRISEN: Heder og 100.000 kroner til Torgrim Eggen for sakprosabøker de siste årene. Foto: Grethe Nygaard

«Overraskende setninger med store doser uhøytidelig, men samtidig umiskjennelig klassisk dannelse», mener juryen.

Torgrim Eggen får Språkprisen for bøkene Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen (2019), Kunstrock (2017), Forbindelsen (2017) og HB. En destillert norgeshistorie (sammen med Jon Bertelsen og Rudi Høynes, 2015). Prisen er på 100 000 kroner.

Fem nominerte

Som sakprosaforfatter har Eggen tatt for seg temaer som hjemmebrent, hasj, sigarer og kunstrock. Juryen mener at Eggens beskrivelser setter leseren i en tilstand av «estetisk salighet». Videre trekker juryen fram at Eggen skriver «overraskende setninger med store doser uhøytidelig, men samtidig umiskjennelig klassisk dannelse».

Eggen var én av fem nominerte til Språkprisen, og konkurransen var hard i år.

– Uavhengig av fagområde er alle de fem nominerte forfatterne gjennom ulike skrivegrep vel kvalifiserte vinnere av en sakprosapris, sier juryleder Sverre Tusvik.

Deles ut 24. oktober

Hvert år deler Språkrådet ut Språkprisen for fremragende bruk av norsk i sakprosa. I år går prisen til en forfatter som skriver på bokmål. Prisen blir delt ut av direktøren i Språkrådet, Åse Wetås.

– Gjennom uortodokse temavalg som hasj og hjemmebrent utforsker Torgrim Eggen interessante sider ved prosaspråket vårt. Tekstene hans viser hvor godt det norske språket duger til å beskrive verden rundt oss. Jeg gleder meg til å dele ut Språkprisen til Eggen, sier Wetås, i pressemeldingen.

Utdelingen skjer under et arrangement i regi av Sakprosafestivalen på Litteraturhuset i Oslo 24. oktober.