Spesialprisen til Nyhus-familien

Svein Nyhus, Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus ble i dag tildelt Kulturdepartementets spesialpris. Se de andre vinnerne her.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande delte i dag ut Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2018. Det var 8 priser som ble delt ut, med prisene følger til sammen 415 000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Spesialprisen (kr 75 000) for i år ble tildelt hele familien Nyhus, for sin behandling av vanskelige temaer og psykisk helse i bildebøker «av høy kunstnerisk kvalitet.» Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

«Spesialprisen går til kunstnerskap som utmerker seg over tid. I år går prisen til én kunstnerfamilie. Sammen med illustratør, forfatter og ektemann Svein Nyhus eller datteren, illustratør og forfatter Kaia Dahle Nyhus, skaper forfatter Gro Dahle bildebøker med et uttalt mål: å få barn til å søke hjelp, til å fortelle, og til å slippe å føle skyld.»

Juryen trekker særlig frem utgivelser som Snill og Sinna mann – som handler om vold i hjemmet. Men også samarbeidsprosjektene Krigen, og Sesam, sesam, som begge er illustrert av Kaia Dahle Nyhus:

«Familien Dahle Nyhus klarer den vanskelige balansegangen mellom det kunstneriske og det pedagogisk-psykologiske. De gir oss bildebøker som er stor kunst med et formål i tillegg til det å være god visuell litteratur. Å bryte tabuer, å snakke om det, å forholde seg til det.»

Litteraturprisen til Ingvaldsen

– Det gleder meg stort at Bjørn Ingvaldsen vinner selveste Litteraturprisen! Han er en av de største barne- og ungdomsforfatterne vi har her i landet og han er en forfatter det virkelig er spennende å jobbe sammen med, sier Ingvaldsens redaktør i Gyldendal, Cecilie Feyer.

Litteraturprisen (kr 50 000) fikk Bjørn Ingvaldsen for Apollo (Gyldendal). Juryen skriver at historien er «mesterlig fortalt»:

«Bjørn Ingvaldsens stilsikre språk er preget av dialoger som skaper en muntlig letthet i teksten. Spenning og driv balanseres med humor og fabelaktige tekniske finurligheter. Mange referanser til historiske hendelser beriker fortellingen, og bidrar til at leseren sitter igjen med opplevelsen av at dette er en historie som er for god til ikke å være sann. En herlig røverhistorie og en hyllest til fantasien.»

Illustrasjoner hedret

Bildebokprisen (kr 50 000) ble tildelt Ragnar Aalbu for Hakk o ve (Ena – et imprint i Vigmostad & Bjørke).

«Boka er gjennomarbeidet til minste detalj, fra forsats til papirkvaliteten og de avrundede hjørnene som gjenspeiler bokas «hullete» tema.  Dette er bildebokkunst med lag på lag av humor for store og små», skriver juryen i sin begrunnelse.

Illustrasjonsprisen (kr 45 000) gikk til Hilde Hodnefjell for illustrasjonene til Simon Strangers bok, Bonsai. En liten bok om døden (Magikon). Mens tegneserieprisen (kr 50 000) gikk til Steffen Kvernelands En frivillig død (No Comprendo Press). Juryen skriver om boken: «En mesterlig fortalt tegneseriebiografi med et tema som i høyeste grad angår ungdom.»

Barnebøkene i sentrum

Årets debutantpris (kr 50 000) ble tildelt Mathias Nyhagen Asplund for barneboka Der ingen finn oss (Cappelen Damm):

«Asplund meistrar kunsten å skape drivande handling og psykologisk truverd i eit språk med poetiske kvalitetar. Dette er ein spennande og velskriven debut som loddar djupt.»

Oversetterprisen (kr 45 000) ble også tildelt en barnebok. Tor Tveite mottok prisen for sin oversettelse fra finsk av Tuutikki Tolonens Monsterreisen (Gyldendal):

«I Tveites habile oversettelse er språket levende og uttrykksfullt, og han har funnet gode løsninger på problemer som er utfordrende i oversettelser mellom finsk og norsk. Tilretteleggingen er utført med nennsom hånd, slik at det eksotiske og spennende i tussenes verden blir bevart.»

Selv om Marta Breen og Jenny Jordahls Kvinner i kamp. 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! (Cappelen Damm) også er for eldre lesere, er den tiltenkt et yngre publikum. Boken ble tildelt Fagbokprisen (kr 50 000). Prisen deles mellom forfatter og illustratør:

«Kvinner i kamp er informativ, inspirerende og relevant, og et godt bidrag til vår tids kvinnekamp.»