Spektrum blir halvert

Spektrum forlag sier opp tre av seks ansatte. Cyrus Brantenberg, Renate Øyum (bildet) og Elin Brantenberg blir igjen.

– Strukturendringene i norsk bokhandel har gjort markedet mer krevende, det er ikke lenger rom for å ha et salgsapparat ute hos bokhandlerne, sier forlagssjef Cyrus Brantenberg.

Nå må forlaget gjennom en brutal nedbemanning: Ved utgangen av april blir forlagets seks ansatte, redusert til tre: nåværende assisterende forlagssjef Renate Øyum, nåværende redaksjonssjef Elin Brantenberg og Cyrus Brantenberg selv.

– Vi kommer til å ivareta alle de normale funksjonene i et forlag, jeg fortsetter som forlagssjef, sier Cyrus Brantenberg.

Gjorde rent bord

– Vår hovedleverandør Parragon legger ned sin virksomhet. Det er derfor riktig å spisse utgivelsesprofilen og tilpasse organisasjonen, sier Brantenberg.

Cyrus Brantenberg startet Spektrum Forlag i 1992. Etter hvert oppnådde forlaget en eventyrlig kommersiell suksess. Resepten var internasjonale samtrykk, høye opplag og ditto stabler i bokhandel – først kokebøker, deretter andre fakta- og fritid-bøker for voksne og barn, og etter hvert også fiction for barn. Kundene fikk store firefarger-bøker til lav pris, noe som ble en torn i øyet for andre forlag som mente at Spektrum «trashet» markedet. Men hos kundene var konseptet lenge en suksess: I februar 2005 hadde Spektrum eventyrlige og uslåelige 15 av 15 titler på Boklista for generell litteratur.

Brattere motbakker

I 2008 fikk Aschehoug lyst til å ta del i suksessen, og kjøpte 60 prosent av forlaget, for senere å kjøpe hele. Etter hvert ble markedet tøffere for Spektrums konsept, og resultatene stadig skrinnere. Tilsynelatende klarte man å snu den negative trenden opp mot 2014, som endte med en omsetning på 42,6 mill. og et overskudd på 4,5 mill. kr. Men deretter har motbakkene blitt brattere igjen.

Vinnerresepten er likevel den samme også i tiden som kommer:

– Spektrum vil fortsatt være ledende leverandør av kvalitetsbøker til rimelig pris, sier Cyrus Brantenberg. – For eksempel NRKs storsatsning Piratene i gata som går på lufta i april, i tillegg til en spennende høstliste.