Sommer på øret

LYDBOK-ANBEFALING: Roy Jacobsens Barrøy-kvartett blir anbefalt av strømmetjenstene å lytte til i ferien (Foto: Cappelen Damm).

Sommer er høysesong for strømmetjenestene. Her er bøkene de mener du burde lytte til i sommer.

– Juli er virkelig en høysesong for lydbøker! Folk tar etterlengtede ferier fra hektiske hverdager. De både leser og lytter mye. Lyd er stort for brukerne våre. Favorittboka kan de ha på øret mens de går tur i fjellet, rydder i hagen og klipper gresset, eller mens de ligger på stranda, forteller Magnus Nytell, innholdsansvarlig på Nextory.

Det er sommerferie, og de aller fleste legger ut på norgesferie – også i år. Det betyr at mye av ferien vil bli tilbragt i bil, og at mange tyr til lydbøker som et tidsfordriv på landeveien. Flere av strømmetjenestene ser en økning i antall lytting i sommermånedene.

– Vi ser en økning i interessen for lydbøker generelt, og også stykksalget av lydbøker har en høy vekst hos oss hittil i år. Når det gjelder juli og strømming så har vi sett at våre strømmekunder tenderer til å lese mer ebøker enn de normalt gjør de andre månedene av året, sier Emilie Jarto i Ebok.

– Sommer er høysesong

Også i Storytel og Fabel ser de en økning i sommermånedene:

– Sommeren er høysesongen vår, og juli er blant månedene Storytel har størst pågang. Mange voksne lytter nok mer til lydbøker om sommeren fordi de har bedre tid – og fordi det er stas mens man reise, sier Håkon Havik i Storytel.

– Vi ser en markant økning i sommerlytting blant de voksne, med en økning i antall lyttinger på 30-45 prosent, sier Stine Ombustvedt i Fabel.

 

Her er bøkene strømmetjenestene mener du burde lytte til i ferien:

Boktips fra Nextory:

Marie Aubert – Voksne mennesker (Forlaget Oktober). Dette er en ordentlig sommerbok som vi tror mange kan kjenne seg igjen i. Det er hytte-liv, familie-tid, forventninger og drømmer – og det kommer «strålende nyheter», men det er sjelden strålende for alle.

Erlend Loe – Helvete (Cappelen Damm). Mørkt, humoristisk og lyttet til på én dag. Tenk så spennende det hadde vært om du faktisk kunne gravd litt i jorda i egen hage og slik funnet en snarvei ned til djevelen og helvete. Denne boka heves ytterligere noen hakk når Erlend Loe leser den selv!

Erika Fatland – Høyt (Kagge Forlag). Med «Høyt» drømmer vi oss bort til storslåtte Himalaya. Det er en sann fryd å lytte til en hvilken som helst reiseskildring av Erika. Hun oppnår en helt spesiell kontakt med menneskene hun møter og evner å flette enkeltindividers historier inn i verdenshistorien på et vis som gjør alt både lærerikt og underholdene.

 

Boktips fra Ebok

Jørn Lier Horst – Sak 1569 (Strawberry)

Lucinda Riley – Solsøsteren (Cappelen Damm)

Jan Guillou – Slutten på historien (Vigmostad & Bjørke)

 

Boktips fra Fabel

Jo Nesbø – Kongeriket (Aschehoug). En selvsagt spennings-anbefaling i sommer, som gikk rett til topps på lytterlistene våre for juni, og som det er tydelig at mange lyttere har gledet seg til.

Lars Mytting – Hekneveven (Gyldendal). Søsterklokkene har virkelig truffet mange Fabel-lyttere, og at forfatter Lars Mytting selv leser oppfølgeren Hekneveven på Gudrandsdalsdialekt, gjør lydboka til en opplevelse.

Zeshan Shakar – Gul bok (Gyldendal). Tante Ulrikkes vei har vært en av de mest hørte romanene i Fabel siden den kom i strømming, og andreboka gjør et like sterkt inntrykk.

 

Boktips fra Storytel

Lars Kepler – Speilmannen (Cappelen Damm).

Roy Jacobsen – Barrøy-serien (Cappelen Damm). Den siste boken kommer på Storytel i slutten av juli.

Jan Guillou – Det store århundre-serien (Vigmostad & Bjørke). Tiende og siste bok har akkurat ankommet Storytel