Som lyn fra klar himmel

KOMMENTAR: Kari Spjeldnæs' exit er en svært uventet avgang i et ventet generasjonsskifte. Hva nå, Aschehoug?

Vi så ikke den komme, såpass ærlige skal vi være. Ellers har bokbransje-seismografen vår en tendens til å fange opp mange av bevegelsene der ute. Gårsdagens melding fra Kari Spjeldnæs om at hun hadde sagt opp som forlagsdirektør i Aschehoug kom som lyn fra klar himmel for de fleste, selv om Aschehoug-topp Mads Nygaard ble orientert allerede før jul.

Nøkkelfolk pakker ned

Det har lenge vært klart at Norges eldste forlag snart skal vinke farvel til noen av sine eldste – og mest sentrale – medarbeidere. Etter hva vi erfarer skal Aschehougs forlagssjef for skjønnlitteratur Trygve Åslund takke for seg til sommeren. Den ikke lenger fullt så nye kapellanen runder 67 i august. Da kan han se tilbake på 22 år i Aschehoug, etter overgangen fra Samlaget i 1997. Siden 2002 har han vært en svært sentral skikkelse på Sehesteds plass, i sin forlagssjef-rolle.

Omtrent samtidig med Åslund forsvinner Aschehougs krim-krumtapp og blues-mann Øyvind Pharo ut døra. Jo Nesbøs mangeårige redaktør jubilerer med 70 runde år i oktober. Utpå nyåret i 2020 når også Pharos faste turkamerat Asbjørn Øverås, oversatt-redaktør og mannen bak forlagets utmerkede Sidespor-serie, pensjonsalderen.

Veteraner vinker farvel

Ellers er det flere som er mistenkt for å bruke strekket fra høstens Frankfurt-messe og frem til forlegger-verdenskonferansen på Lillehammer 2020, som en slags farewell-tour og punktum på lange karrièrer i forlags-Norge. I 2020 er det 70 år siden Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson så dagens lys på fødeavdelingen i Reykjavik. Cappelen Damms konsernsjef Tom Harald Jenssen runder 67 samme år. Kristenn Einarsson har tidligere proklamert at han kan holde det gående like lenge som Mick Jagger holder koken. Hvis Tom Harald Jenssen skal følge opp det nå Cappelen Damm-eide Bazars biografi-bestselger Keith Richards, har både Einarsson og Jenssen en del å gå på – men mye tyder på at de ikke akter å tøye strikken altfor langt.

Henger i hornet

Mater-pater Bjørn Smith-Simonsen har også jevnlig dukket opp i ymse diskusjoner om avganger og generasjonsskifter de siste årene – til en viss irritasjon for hovedpersonen selv, mistenker vi. Smith-Simonsen rundet 70 for et par år siden, men det kan bli mange nye bursdager før han kaster inn håndkleet. Så lenge han orker å klatre opp i hornet på veggen blir han ventelig fortsatt å treffe i et par dusin roller i medie- og bok-Norge: blant dem i Dreyers, Spartacus, Pegasus, Forsythia, Tronsmo, Bokklubbene – og ikke minst i Pax, hvor han sannsynligvis vil bli enda mer involvert slik kortene nå ligger.

«En modig beslutning»

Blant all disse godt voksne herrene er Kari Spjeldnæs med sine 52 år som en ungdom å regne. Hun har gått gradene i Aschehoug, hvor hun først begynte som informasjonskonsulent. Deretter har hun vært gjennom mange deler av forlagshuset, med en solid sving innom Bokklubben i Nydalen. Det har blitt mye god forlagserfaring og Spjeldnæs har vært hyppig brukt i sentrale styreverv i Aschehougs ymse besittelser.

Men nå er det altså slutt. Spjeldnæs har sagt opp – uten å ha noe å gå til. Vel vitende om at det er en exit som umiddelbart inviterer til spekulasjoner, noe hun avviser. Følere ute hos et knippe ansatte på forlagshuset forteller samme historie: At dette kom som en stor overraskelse. At det ikke ligger noen personkontroverser bak dette. At de tror henne på at hun ønsket å ta en modig beslutning, ved å si opp uten å ha noe å gå til. Og at hun ønsker å utfordre seg selv ved å lære noe nytt – hvilket er fullt forståelig når man kommer til et punkt hvor man føler at man har gjort det meste før.

Blir i kultur-landskapet?

Spjeldnæs’ exit-beskjed kommer bare uker etter at hennes jevnaldrende forlagsdirektør-kollega Elisabeth Steen meldte at hun ville forlate Cappelen Damm til fordel for en kulturjobb i Asker.

Det ville slett ikke overraske oss hvis Kari Spjeldnæs skulle dukke opp i en annen ledende kulturrelatert stilling.

I Aschehoug blir det full fyr på spekulasjonene rundt hvilke navn, eksterne eller interne, som er aktuelle for de sentrale posisjonene på huset. Det kommer vi garantert tilbake til.

VEBJØRN ROGNE