– Som i en skilsmisse

– Som i en vanlig skilsmisse har man ikke tenkt på avtalene man har inngått når alt er bra. Det er når det skjærer seg at problemene dukker opp, sier Interpress’ advokat i Juritzen-saken. Partene krangler nå om hvor papirløst ekteskapet har vært.

– Vi har avtalt full returrett på alle Juritzen-bøkene, unntatt én, hevder man i Reitan Convenience. – De kan bare dokumentere halvparten av kjøpene, sier Arve Juritzen.

– Dette er en forretningsmessig skilsmisse, og som i en vanlig skilsmisse tenker man ikke på avtalene man har inngått når alt er bra. Det er når det skjærer seg at man må gjennomgå dette. Slik beskriver Interpress’ advokat saken mot Juritzen Forlag, hvor partene strides om en retur av Juritzen-bøker til en verdi av 6,5 mill. kroner etter at Interpress avviklet sin bokdistribusjon.

 

– Torgene skal se fine ut

Sakens kjerne er altså hvordan 100 prosent returrett oppfattes, noe Arve Juritzen har brukt mye tid på å forklare. Han hevder dette er en spesiell kutyme på dette punktet i forlagsbransjen, og ikke må forstås i en juridisk forstand. Bøker kan også være viktig pynt:

– Returretten er en markedsføringskostnad. Det er til utstillingsmodeller i butikken, Vi sender for mange bøker, så torgene skal se fine ut og hyllene er fulle – da selger bøkene best. Da må man regne med en retur, men aldri på 100 prosent. Vi ville ikke levert bøker hvis det var 100 prosent retur, derfor må kutyme og sedvane legges til grunn, særlig ettersom det ikke eksisterer en formell avtale, hevder Juritzen. Arve Juritzen mener lovpraksis rundt sedvanerett må legges til grunn:

– I de mer enn ni årene Interpress og Juritzen Forlag samarbeidet, har vi alltid operert med en fast praksis med rundt 50 prosent i retur og kompensasjon i bøker. Dette må være bindende praksis, ettersom det ikke foreligger noen overordnet kontrakt.

– Ingen andre norske forlag har bestridt returretten. Vi gjør ikke forretning om vi ikke får 100 prosent returrett, sier tidligere daglig leder i Interpress, Leif Håkan Peter Fagerström.

 

Nesten 100 000 bøker

I dag er bøkene kanskje ikke det partene først kaster seg over i en skilsmisse. Og særlig ikke når det er snakk om 95 847 av dem – og dessuten mange av hver.

Interpress akter ikke å sitte igjen med disse hyllekilometerne:

– Interpress har skriftlig avtalt rett til 100 prosent retur av usolgte bøker for hver enkelt tittel som er kjøpt fra Juritzen Forlag. Returretten fremgår uttrykkelig på hvert bestillingsskjema fra Interpress, og har også blitt bekreftet skriftlig av Juritzen Forlag. Med utgangspunkt i dette har Interpress betalt fullt ut for alle bøker som er levert fra Juritzen Forlag, og skal ha penger tilbake for bøker som ikke er solgt. Interpress ville ikke ha handlet med Juritzen uten en slik avtalt returrett, som for øvrig er bransjepraksis, sier Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience AS. – Der kun ett unntak fra dette: Marius Strikkebok, kjøpt med 70 prosent returrett.

Arve Juritzen mener ekteskapet har vært atskillig mer papirløst: – De kan ikke dokumentere mer enn halvparten av kjøpene.

 

Ida Håvik

Håvik: – Har strukket oss langt.

 

Håp om forlik?

Som i de fleste skilsmisser, når temperaturen begynner å nå normale høyder, blir det også forsøk på forsoning. Juritzen har underveis blitt tilbudt den største nedskrivningen av gjelden enn noe annet forlag – ned fra 6,5 til 2 mill. kr. Andre forlags gjeld har gjerne ligget i terrenget 1 til 3 mill.

– Juritzen Forlag har i flere medier hevdet at selskapet vil gå konkurs dersom de må betale 6,5 millioner kroner for retur av usolgte bøker til Interpress. Vi har ikke hatt noe ønske om at det skal skje og har strukket oss langt for å finne en løsning, sier Ida Håvik. – Kravet på 6,5 millioner kroner ble redusert til 2 millioner kroner, og nedbetalingstiden ble utvidet til tre år, men Juritzen valgte altså å avslå dette. Vi synes det er svært leit at saken havnet i retten, men vi overholder de avtaler vi inngår og forventer det samme av våre leverandører.

– Kan det bli ytterligere forsøk på forlik?

– Hvordan vi videre vil forholde oss til saken må vi få komme tilbake til når vi har fått en avgjørelse fra retten, sier Håvik.

 

 

(Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)