Slutter i Cappelen Damm

Elisabeth Steen forlater litteraturen, men ikke kulturen.

– Dette er noe jeg har tenkt på en god stund, og nå skjer det, forteller Elisabeth Steen, som forlater Cappelen Damm og bokbransjen.

Dermed er det slutt på en lang forlagskarriere. På vårparten 1997 kom hun inn i markedsavdelingen i Oktober, rett fra Universitetet i Oslo og hovedfag i nordisk – med hovedfagsoppgave om Hans Børli. 15 år ble det i Oktober, før turen gikk via Piratforlaget/V&B til forlagsdirektørjobb i Cappelen Damm – først for norsk skjønnlitteratur og dokumentar, deretter sakprosa.

Over til kunstfag

Utpå nyåret entrer Elisabeth Steen jobben som daglig leder ved Asker kunstfagskole, som beskjeftiger seg med flere kunstretninger.

– Jeg har jobbet med litteratur i over tjue år, og det er en veldig flott og morsom bransje, men hvis jeg noen gang skulle bytte, måtte det være til kunsten. Det var i den retningen jeg begynte studiene mine før jeg hoppet over til nordisk litteratur. Og skulle jeg bytte måtte det skje nå. Jeg har tenkt på dette en tid, og da jeg ble femti i mars, kom også den eksistensielle betraktningen rundt drømmer og brudd, sier Steen med et smil.

Les også: Sakprosa-kutt i Cappelen Damm

Les også: Pølser, politikk og blåskjellsuppe

Modnet over tid

– Så skiftet har intet å gjøre med omstruktureringene som skjer i Cappelen Damm nå?

– Nei, dette er en tanke som har modnet over lengre tid.

– Mange som har forlatt bokbransjen lengter tilbake til den? Er du redd for at du vil angre?

– Det kommer jeg sikkert til å gjøre. I sin tale i bryllupet mitt sa faren min «Elisabeth, du er en angrer og en gruer». Og det har han rett i. Jeg kommer sikkert til å angre også, men jeg vet innerst inne at jeg har gjort et riktig valg.