Slik skal jeg få bedre lesekondis

VIL LESE MER: ... og ikke bare bøker fra jobb. Kommunikasjonssjef i Aschehoug, Mona Ek, har sin egen måte å få det til på.

Jeg ønsker å lese mer. Likevel lar jeg meg distrahere av det meste, skriver Mona Ek, som i tillegg til å være bokleser er kommunikasjonssjef i Aschehoug.

Godt ute i Leseåret 2019, må jeg minne meg selv om denne: Alle undersøkelser om lesevaner viser at mange ønsker å lese mer. Jeg ønsker å lese mer. Likevel lar jeg meg distrahere av det meste. Hva om jeg klarte å øke lesetiden min pr dag med 10 minutter. Hvor mange sider pr år ville det blitt?

Det er ikke så mye som skal til

Selv om jeg leser mye i jobben min, merker jeg at jeg leser mindre enn det jeg gjorde for bare få år siden. Jeg leser bøker fra eget forlag, men det er så mye mer jeg skulle fått med meg. Jeg trenger bedre lesekondis. Hvordan blir den god? Ved å trene jevnlig. Og det er ikke så mye som skal til.

Sjekk ut hvor mye du rekker å lese på 1 minutt. Jeg leser ca. 1,5 sider. Det blir 15 sider om dagen, 5475 sider pr år. Hvis en gjennomsnittlig bok er på 300 sider, vil jeg lese 18,25 bøker pr år.

Leser jeg 15 minutter pr dag, vil antall bøker være 27,37.
Plutselig har jeg så god kondis at det er helt naturlig for meg å lese 20 minutter hver dag. Da vil jeg ha lest 36,5 bøker i løpet av et år.

Kanskje jeg til og med leser litt fortere etter å ha trent litt. Da vil jeg sannsynligvis ha lest nærmere 40 bøker i løpet av året.

Dette nesten uten å bruke noe tid.

Hvordan få til 10-20 minutters lesing hver dag?

Morgenlesing – sett på vekkeklokken 10 minutter før (hvis det er mulig). Enten lese i senga eller stå opp og ta meg en kopp kaffe før dagen starter. Altfor mange ganger våkner jeg og sjekker nyhetene. Jeg føler meg ikke bedre av det.

Lese på toget. Ofte tenker jeg at det er for kort strekning. Men det tar 13 minutter. 13 minutter på toget fra Stabekk kan være 13 minutter med Eleanor Oliphant. Dét er morsommere enn veldig mye annet.

Lese før jeg legger meg. Dette er kanskje det vanligste, men nå vil jeg legge meg et kvarter før jeg pleier og telefonen må sove på eget rom.

Høre på lydbok. Det er ganske besettende, men jeg sørger alltid for å gjøre noe veldig praktisk mens jeg lytter. Eller la det se ut som jeg gjør noe veldig nyttig. Nyhetene får jeg alltids med meg på et eller annet tidspunkt i løpet av dagen. Det samme med statusoppdateringer.

Nå skal jeg redusere scroll og lage meg en bonusleseliste på 40 bøker.

 

Dette innlegget ble først publisert på Facebook og gjengis i BOK365 med forfatterens tillatelse.