Årets Bookerpris går til den amerikanske forfatteren Paul Beatty for den satiriske romanen “The Sellout” – en satire over USAs rasepolitikk.
«En roman for vår tid», sier juryen om den satiriske romanen The Sellout, årets vinner av Man Booker Prize.
«Skjønnlitteraturen bør ikke være komfortabel,» sa juryleder og historiker Amanda Foreman. «Sannheten er sjelden vakker og denne boken nagler leseren til korset … mens du blir naglet blir du kilt … derfor fungerer denne romanen så godt.»
Første amerikaner
Juryen beskriver romanen som en «sjokkerende og uventet morsomt» skildring av Paul Beattys egen hjemby, Los Angeles, der forfatteren bruker satire til å utforske raserelasjoner i et fiktivt nabolag.
Det lykkes han så godt med at både juryen – og flere anmeldere – løfter ham opp på samme hylle som Mark Twain og Jonathan Swift.
54 år gamle Paul Beatty er den første amerikanske Booker-prisvinneren i prisens 48 år lange historie. Opprinnelig var prisen begrenset til å omfatte forfattere som var innbyggere i det britiske samveldet, Irland og Zimbabwe, men for tre år siden ble den utvidet til å omfatte romaner utgitt på engelsk i Storbritannia uavhengig av forfatterens nasjonalitet.
– Har gitt meg et liv
– Jeg skal ikke overdramatisere dette, ved å si noe slikt som at skrivingen reddet livet mitt, men: skrivingen har gitt meg et liv, sa en overveldet Paul Beatty, etter å ha vunnet prisen og 50 000 pund. Han har tidligere skrevet tre romaner og to lyrikksamlinger.
Årets pris var også en gedigen triumf for Beattys forlag Oneworld, som har Booker-prisvinneren for andre år på rad. De er også forlaget til fjorårsvinner Marlon James og hans roman A Brief History of Seven Killings. Det er intet mindre enn imponerende for et relativt lite, uavhengig forlag.
Juryen har de siste 10 månedene bladd seg gjennom 155 bøker. I følge juryleder Amanda Foreman er følgende kriterier brukt for å sirkle inn vinneren: estetikk, ideenes kvalitet og dybde, skrivehåndverket og formidlingsevne videre til leseren.
(Foto: Oneworld)