Skal ta byen med storm

Denne helgen får også Bodø sitt nye litteraturhus. Lørdag var det høytidelig åpning av Stormen, byens nye kulturkvartal.

Midt i sentrum får Bodø nå sitt nye kulturkvartal – etter den største utbyggingen i kommunens historie. Det blir en helt ny «bydel» med to kulturbygg og store uterom.

Ett av byggene er Stormen Teater- og Konserthus, det andre er Stormen Bibliotek og Litteraturhus, som huser et moderne bibliotek med kafeer og utstillingslokaler.

 

Stormen Bodø B

 

Bokbad og litteraturkafé

Stormen skal huse et av landets mest moderne bibliotek – en arena for utlån og opplevelser av litteratur, musikk og film. Her finner man blant et eget digitalt verksted for produksjon av film og lyd.

I Stormen Bibliotek og Litteraturhus vil det være bokbad, forfattermøter, litteraturkafé, dukketeater, eventyrstund, utstillinger, en søndagskonsert eller litt taffelmusikk av byens dyktige musikere.

 

Stormen F

 

To arkitektkonkurranser

Det er gjennomført to arkitektkonkurranser. Den første ble holdt i 2007 og gjaldt plassering av byggene. Konkurransen førte til at politikerne i kommunen vedtok å samle anleggene i de såkalte kvartal 100 og 105.

Stormen Konserthus ligger der busstorget tidligere lå, mens Stormen Bibliotek står på hva som var den gamle parkeringsplassen foran Radisson Blu. Som alt annet i Bodø sentrum, vil også Stormen befinne seg i gangavstand fra flyplassen.

 

Stormen Bodø C

 

Urbane figurer

I konkurranse nummer to, ble seks arkitektfirmaer invitert til å delta om selve utformingen av byggene. I februar 2009, besluttet en enstemmig jury at vinneren ble «Urbane figurer» laget av de londonbaserte arkitektene DRDH Arcitects Ltd.

Urbane figurer-prosjektet er av eksterne konsulenter beregnet til å koste nærmere 1,2 milliarder kroner. For disse pengene får byen ikke bare to flotte kulturbygg, men også store fine byrom.

 

 

Foto/ill.: DRDH Architects