Skal sette avtrykk i bokhøsten

Kristian Wiese – med romanen «Avtrykk» – er en av fire debutanter i en V&B-høst som byr på både søskenkrim, samvittighetskvaler og sakprosa-satsing.

– Nå har vi kommet så langt at vi ønsker å heie på forfatterne våre overfor dere i media og oss selv, sa forlagssjef Tine Kjær da Vigmostad & Bjørke holdt sin første høstlistepresentasjon i forlagslokalene i St. Olavs gate i dag.

Det har de siste årene vært mange endringer i forlaget, som nå teller 11 ansatte.

Vigmostad & Bjørke skiller seg ut med sin todelte organisasjonsmodell, med hovedkontor i Bergen og distriktskontor i Oslo, noe Kjær vedgår har sine utfordringer. Hun signaliserte en stø kurs, men med vekst i flere sjangre. Høstens katalog teller 42 titler, fordelt på skjønnlitteratur, krim, sakprosa og barn og ungdom.

– Vi satser offensivt videre for å posisjonere oss innenfor det morsomme og stadig mer krevende allmennforleggeriet, sa hun.

 

Mor Teresa-maskineri

En bok som Kjær trakk frem som en av høstens mest spennende titler, er B. MiRee Abrahamsen nye roman Nød Hjelp. Her legger hovedpersonen ut på en reise med den beste av intensjoner: å gjøre en god gjerning, uten korrumperende mellomledd som stat og store bistandsaktører. I bagasjen har hun tankegods, kristendom, buddhisme og en porsjon Kant, samt et tydelig ideal: mor Teresa. Det går ikke helt som hun hadde tenkt. Etter hvert som den selvstendige samaritanerinnen sluses inn i ”mor Teresa-maskineriet”, dukker mange spørsmål opp. Hvordan hjelpe uten å forringe den som blir hjulpet sin verdighet? Og ønsker vedkommende nødvendigvis å bli hjulpet?

 

Vigmostad 3

«Mor Teresa-maskineri»: B. MiRee Abrahamsen

 

Om samvittighet

– Dette er en bok om samvittighet, søken etter mening og hvordan nødhjelp drives, sa Abrahamsen, som ikke la skjul på at boka var basert på egne erfaringer, og opphold i India og Georgia.

En annen norsk bok med internasjonalt tilsnitt er å vente fra norsk-færøyske Silvia Henriksdóttir, som er bosatt utenfor Halden. Djevelen kan ikke lese er oppfølgeren til hennes kontroversielle debut Si at du lyver, og har allerede vakt stor oppsikt på Færøyene, blant annet fordi den tar opp det forfatteren mener er en problematisk øykultur når det gjelder incest.

 

Satser på sakprosa

En nyhet som mange i bransjen nok har forventninger til, er at Vigmostad & Bjørke denne våren har etablert en ny sakprosaredaksjon, med tidligere Spartacus-redaktør Frode Molven i spissen. Med seg på laget har han fått Anne Arnesen Mørch og Marit Eikemo, sistnevnte for mange kjent som skjønnlitterær forfatter og tidligere redaktør av Syn og Segn.

– Vi har en liten liste med faktabøker fra Tun forlag. Men hovedsatsingen fremover blir å utvikle god sakprosa, sa Molven.

 

Vigmostad 2

Med Molven gjennom overgangsvinduet: Frank Rossavik

 

Har med Rossavik

Han har tatt med seg en forfatter fra sitt tidligere forlag, som også var til stede på lanseringen: Frank Rossavik som fortalte at dette var første gang han ga ut bok på noe annet forlag enn Spartacus. Han la spøkefullt til at ettersom han til daglig jobber i en avis med hovedkontor i Bergen og distriktskontor i Oslo, passet det bra å gi ut bok på et forlag som var organisert på samme måte. Høstens bok Smilefjestyranniet – Ergrelser og krenkelser i utvalg er et utvalg av Rossaviks skriverier gjennom mange år.

– Jeg har ment mye siden midten av åttitallet, sa Rossavik og fortalte at ambisjonen helt fra han begynte å ytre seg i offentligheten har vært å bevege seg på tvers av etablerte høyre-venstre akser og å bryte med det forutsigbare. Han sa seg noe lettet over at det ikke var han selv som hadde plukket ut tekstene som samles i høstens bok.

 

Fire debutanter

Samtidig utgir Vigmostad & Bjørke stadig flere norske skjønnlitterære titler. Blant dem finner vi fire debutanter, alle menn. To av dem er fra før aktive innen ganske ulike ender av det litterære systemet: Kristian Wiese, kjent fra den litterære undergrunnen gjennom tidsskriftet La Granada og Litteratur på Blå, og Tom Dahl, forlagsdirektør i Cappelen Damm. Wiese debuterer med romanen Avtrykk, og Tom Dahl med London Oslo 1965-2013.

 

Vigmostad

Fra Blå-ildsjel til grønn forfatter: Debutant Kristian Wiese, med Tine Kjær.

 

Andre nye VB-ansikter er trondheimsforfatteren Roar Rørstad som debuterer med en krim lagt til andre verdenskrig, og finnmarkingen Jakob Arvola, som har skrevet en novellesamling som nok ville få Lars Saabye Christensen til å nikke anerkjennende, ifølge Kjær.

 

Ny søskenkrim

Forlaget har det siste året hatt suksess med flere krim-titler, og flere mord og mysterier er underveis. Søskenparet Anne og Even Holt var til stede for å fortelle om sin kommende nye thriller, som er nummer to av tre planlagte bøker om Sara Zuckerman. Sudden Death har handling fra skjæringspunktet mellom finans og medisin.

– Det feltet inneholder et enormt potensial for forbrytelser, for det ligger ekstremt mye penger der, sa Anne Holt.

Hun fremhevet at hun syntes det var svært spennende å skrive krim med en jødisk hovedperson, mens Even Holt forsikret om at han ikke hadde gått lei av å skrive sammen med søsteren.