Sirkler inn høyrepopulismen

– Samfunnet står i sentrum på en lista som har mange bein å stå på, fastslår Nina Castracane Selvik og Per Nordanger hos Spartacus. Simen Ekern er en av profilene på årets høstliste.

– Bokhøsten ser bra ut, vi var tidlig ute i år med de fleste bøkene på lager i august og september, sier sjefredaktør Nina Castracane Selvik i Spartacus. – Bøkene er godt mottatt ute i bokhandelen, med uttak på mange titler. Jeg tror alle forlagene kjenner på at det er stadig vanskeligere å få pressen til å skrive om utgivelsene, men flere av titlene har likevel fått stor oppmerksomhet.

Om høyrepopulismens fanebærere

– Er det noen utgivelser du gjerne vil fremheve denne høsten?

– Vi er veldig stolte over å ha Simen Ekern på høstlista, sier Castracane Selvik: – Hans Folket, det er meg har fått massiv oppmerksomhet.

Det er kanskje ikke så underlig. I år ble året da høyrepopulismen skulle seire i land etter land, noe som har blitt heftig dekket i media. Inspirert av Brexit-sjokket i Storbritannia og Donald Trumps seier i USA, samlet Europas høyrepopulister seg i Koblenz i Tyskland: Den selvsikre og intense Marine Le Pen, den kompromissløse nederlandske politikeren Geert Wilders smilende i sin designerdress, den strikte Frauke Petry fra Tyskland og den folkelige norditalieneren Matteo Salvini. Disse partilederne representerer Europas fremtid – etter egen mening – som frontkjempere mot EU, mot innvandring og for en ny patriotisme. “Historien skrives foran øynene våre”, fortalte en begeistret Marine Le Pen. Simen Ekern har reist gjennom Europa og møtt partiledere, ideologer og velgere for å fortelle om vår tids mest omdiskuterte politiske bevegelser.

Solgt til Nederland

Franske Le Pen er frontfiguren i alliansen og Ekern viser hvordan hun overtok partiet fra sin far og gjorde Nasjonal Front til et moderne og stuerent parti. Da hun tapte presidentvalget våren 2017, konkluderte EU-parlamentets president med at “Populismens vekstsesong er over”. Der er ikke Simen Ekern helt enig og forklarer i boken hvorfor det kan være for tidlig å puste lettet ut.

Folket, det er meg har fått unison applaus hos anmelderne. Og nå får også den glatt smilende Geert Wilders får en utmerket mulighet til å lese boken selv: Tidligere denne uka ble Simen Ekerns bok solgt til det nederlandske forlaget De Geus.

Med Rovelli gjennom tid og rom

– Det er også gøy å ha internasjonale bestselgere som Rutger Bregman, Karin Bojs og Carlo Rovelli på lista, fastslår Nina Castracane Selvik.

Nevnte Carlo Rovelli var nylig på norgesvisitt, blant annet til glede for et tallrikt publikum på Sakprosafestivalen. Spartacus har tidligere gjort stor lykke med Rovellis lille blå bok Syv korte leksjoner i fysikk – fra de minste partikler til de største galakser, hvor han guider leserne gjennom de mest epokegjørende gjennombruddene i fysikken de siste hundre årene. Årets norske Rovelli-utgivelse er Virkeligheten er ikke slik vi tror – om tingenes grunnleggende oppbygning. Eksisterer virkelig tid og rom? Hva består virkeligheten av? Det er spørsmålene Rovelli utforsker i boken.

POPULÆR: Carlo Rovelli.

 

Samfunnsaktuelle dokumentarer

Forlagssjef Per Nordanger registrerer en dreining på årets Spartacus-liste:

– Tilfeldigheter har gjort at vi ikke har så mange historietitler denne høsten. Til gjengjeld har vi gode og viktige samfunnsaktuelle dokumentarer med historisk tilsnitt. Populærvitenskap har blitt stadig viktigere for oss. I tillegg har vi noen nøye utvalgte humorbøker, kokebøker og sakprosabøker for barn. Lista har mange bein å stå på.

SATSER PÅ SAMFUNNSAKTUELLE DOKUMENTARER: Per Nordanger

 

Han fastslår at livet i bokhøsten er utfordrende, men forsikrer at Spartacus er rede til å ta fighten:

– Bokmarkedet er tøft, det er mange titler, stadig flere, vi må jobbe mer fokusert for å dyrke frem titler som skiller seg ut. Samtidig må de være umiddelbare og til en viss grad gjenkjennbare, for folk har dårlig tid, sier Per Nordanger.

(Foto Simen Ekern: Roberto Di Trani / Carlo Rovelli: Basso Cannarsa / Per Nordanger: Vebjørn Rogne)