Siri Hustvedt ute av Booker-racet

... men Howard Jacobson kan vinne for andre gang.

Britiske Howard Jacobson kan vinne Booker-prisen for andre gang. Siri Hustvedt, som var inne på den lange listen, er ikke blant de seks utvalgte på juryens kortliste.

I 2009 skrev Hilary Mantel historie da hun som første kvinne og første brite fikk Bookerprisen for andre gang. I år er det mulig at hennes landsmann Howard Jacobson også får æren av å ta hjem sin andre Bookerpris. Han er nemlig blant de seks forfatterne som står på kortlisten til prisen, som ble offentliggjort i dag:

Joshua Ferris (USA): To Rise Again at a Decent Hour

Richard Flanagan (Australia): The Narrow Road to the Deep North

Karen Joy Fowler (USA): We Are All Completely Beside Ourselves

Howard Jacobson (Storbritannia): J

Neel Muherjee (Storbritannia): The Lives of Others

Ali Smith (Storbritannia): How to be Both

 

Smiths tur?

En god nyhet for nysgjerrige norske lesere, er at bøker av fem av de seks forfatterne er tilgjengelige i norsk oversettelse – om så ennå ikke de bøkene som er nominert til prisen.

Jacobson fikk Bookerprisen i 2010 for Finklerspørsmålet, som utkom på Schibsted i 2011. Han har i alt skrevet 13 romaner, samt flere sakprosabøker.

 

smith ali

Er det skotske Ali Smiths tur? (Foto: Forlaget Oktober)

 

Mest velkjent for norske lesere er nok skotske Ali Smith. Oktober har gitt ut to av bøkene hennes de siste årene: Første person og andre historier (2009) og På stedet mil (2011). Pax har tidligere utgitt fire av hennes bøker, og Cappelen Damm ga i 2009 ut Jente møter gutt. Smith er muligens også den største favoritten, spesielt ettersom hun har stått på kortlisten to ganger tidligere, i 2005 og 2011.

 

Geografisk frislipp

Årets pris er den første som ikke er bundet av forfatternes nasjonalitet – alle bøker skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia kan vinne. Tidligere var prisen geografisk begrenset til forfattere fra Storbritannia, Samveldet, Irland og Zimbabwe. Ikke alle har vært like begeistret over tanken på at en amerikaner kan stikke av med prisen.

En av dem som nå kan bli den første til å gjøre det, er New York-forfatteren Joshua Ferris. Han har tidligere utgitt to bøker som begge er oversatt til norsk. Så kom vi til slutten utkom på norsk 2009, og Den navnløse i 2011, begge på Cappelen Damm. Forlaget har også utgitt to bøker av Richard Flanagan, som bor i Tasmania, der han også er født: Goulds Fiskebok (2003) og Den ukjente terrorist (2008).

Et mer ukjent navn for norske lesere er nok indiske Neel Mukherjee. Boken han er nominert for, er hans tredje, og handlingen utspiller seg i Calcutta.

Vinneren kunngjøres 14. oktober. Mer informasjon om de nominerte bøkene finner du her.