Bokvennen satser på rosa romantikk

Dostojevskij, Pessoa ... og Jackie Collins! Bokvennen starter rosa imprint: Pandora.

Bokvennen starter rosa imprint, med Jackie Collins’ (bildet) forfatterskap som sentral ingrediens. Men de slipper ikke kvalitetslitteraturen.

Det er endringer i luften hos BSTV-forlagene Bokvennen, Solum. Transit og Vidarforlaget. For den som synes det er en heller kronglete betegnelse, kan det meldes med det samme: Fra nå av vil forlagene bruke fellesbetegnelsen Bokhuset Bokvennen for sine fem imprint, og de ansatte vil jobbe tettere og mer på tvers.

Etter flere års hurtig vekst, sist med oppkjøpet av Solum i fjor, har Bokhuset nå fått på plass noe man skulle tro et forlag med 150 titler på sin liste for lengst hadde: en info- og markedssjef.

 

Intetsigende omslag

Kristina Quintano har jobbet i ulike deler av bransjen, både i bokhandel, forlag og som oversetter for blant andre Juritzen og Front Forlag. Sin nye jobb fikk hun på heller utradisjonelt vis.

 

Rotnorsk

 

I februar deltok hun på lanseringen av Elin Brodins roman Rotnorsk hos Bokvennen. Hun ble da stående og kommentere bokas etter hennes mening altfor intetsigende, Dostojevskij-aktige og ikke særlig vellykkede omslag til en venninne, og utbrøt: «Tenk hvor fantastisk det ville være om man fikk lov til å endre disse omslagene!»

– Plutselig dukket Gunnar Totland opp bak meg og sa: «Hva ville du da ha gjort?» Vi avtalte et møte dagen etter, og da fikk jeg praktisk talt jobb, forteller Quintano.

 

Bokhandlerblikk

Den nye markedssjefen er nå i full sving og utgjør et nytt team sammen med Ann Helen Brendehaug, som har vært salgsansvarlig et års tid og ansvarlig for det som har vært av markedsføring. De har begge bakgrunn fra bokhandel, Quintano fra Ark og Brendehaug fra Ark og Tanum. Quintano tror det er en stor fordel at de begge har med seg «bokhandlerblikket».

– Jeg har vært i bokbransjen veldig lenge, men har likevel ikke hatt noe særlig forhold til BTV-forlagene. Endringene vi når gjør, vil endre måten forlaget jobber opp mot bokhandelen på. Så langt har vi fått udelt positive tilbakemeldinger, også fra Notabene, sier hun.

 

– Må kommunisere

Bokhandlerblikket innebærer at nettopp omslag er en av de mange tingene salgs- og markedsavdelingen raskt har grepet fatt i. Romanen Kjærlighet og sommer av irske William Trevor er blant dem som har fått seg en overhaling.

 

Kjaerlighet-og-sommer  9788256018161

Før og etter: Kjærlighet og sommer.

 

– Alle som har jobbet i bokhandel, vet at det er vanskelig å selge inn bøker hvor omslaget ikke kommuniserer. Og det gamle omslaget til denne boka kommuniserte ingenting, sier Quintano.

Bokhuset har samtidig knyttet til seg flere nye designere utenfra. Og for den som lurer: Ja, Elin Brodins bok er på vei i ny utgave, noe også forfatteren selv er veldig glad for.

 

Terningkast og pocket

Det nye omslaget til Kjærlighet og sommer er også utstyrt med noe i Bokvennen-sammenheng så uvanlig som et terningkast. Og med en blurb, som det også vil bli flere av. Den aller første blurben kom tidligere i år, i det som må sies å være et unikt møte mellom Bokvennens gamle og nye sider: «Verdens beste bok» (Christian Kjelstrup, Uroens bokhandel)

Uroens bok er forøvrig den første av tre Bokvennen-titler som i år distribueres til kiosk og dagligvare gjennom Interpress.

 

Mer pocket

I høstens katalog fra Bokhuset finner man også flere pocketutgivelser enn det som har vært vanlig.

– Dette er første gang man tenker pocket allerede når omslaget blir laget, sier Quintano.

 

DSC_0217

Kristina Quintano: – Viktig at omslagene kommuniserer.

 

Og markedstiltakene stopper ikke der. Quintano forteller at forlagssjef Gunnar Totland først ble litt svett da hun bestilte 3000 bærenett med Bokvennen-trykk. Nå synes han det er gøy – og hun har bestilt flere.

 

Pandora

Allerede denne uken starter markedsføringen av en bok som ikke er å finne i høstens katalog, med utdeling av 2000 flyers under Oslo bokfestival: Maktreisen av Jackie Collins.

Boka vil komme ut på det hittil sovende imprintet Pandora, som skal rendyrke «pink publishing» med lettere underholdningstitler rettet mot kvinnelige lesere. Pandora vil ha egen logo og egen markedskatalog, og slik skilles klart fra Bokvennens øvrige virksomhet. Første satsing er altså Jackie Collins’ forfatterskap, som forlaget har kjøpt alle rettighetene til.

 

the-power-trip-unabridged

 

– Jeg tror det er stort rom for disse bøkene. Danielle Steele er vel den forfatteren som ligner mest av det som har blitt utgitt i Norge. Jeg tror alle som liker Fifty Shades, også vil like Jackie Collins, sier Quintano.

 

Tre Collins neste år

Kristina Quintano skal ha hovedansvaret for Pandora og oversetter dessuten første bok. Kjøpet av Collins’ forfatterskap er imidlertid ikke hennes påfunn, rettighetene var på plass før hun kom inn i Bokhuset. Ettersom de første bøkene nå begynner å nå en viss alder, sier Quintano at de har lagt vekt på å velge ut titler som ikke oppleves som utdaterte.

– Vi starter med den siste boka som er frittstående, og fortsetter så med den siste i Santangelo-serien. Første bok kommer 1. mars neste år, bok nummer to til sommeren og bok nummer tre neste høst, forteller Quintano.

76 år gamle Collins, som har solgt en halv milliard (!) bøker siden hun debuterte med The World is Full of Married Men i 1968, har lenge vært litt snurt over at Norge som et av få land ikke har gitt ut bøkene hennes. Ifølge Quintano er hun nå strålende fornøyd og klar for å komme på Norges-besøk til neste år.

 

Klassikerserie i pocket

Men hva så med den smale, allsidige og tunge litteraturen? Quintano forsikrer om at den ikke skal nedprioriteres. Blant høstens utgivelser finner man bøker oversatt fra særdeles mange språk, deriblant amharisk, islandsk og persisk. Forlaget satser nå ekstra på å formidle sin rikholdige backlist.

Denne høsten innledes den nye pocketserien Bokvennens klassikere med fem bøker: Forbrytelse og straff (Fjodor Dostojevskij) Døde sjeler (Nikolaj Gogol), Valgslektskapene (Johann W. von Goethe), Pantagruel (François Rabelais) og Det vondes blomar (Charles Baudelaire). Alle bærer nye omslag designet av Aina Griffin, og etter planen skal det komme ti nye titler i serien hvert år.

 

Jules Verne og besettende kjærlighet

En annen ny serie heter Bokvennens besettelser. Der kombineres titler fra ulike perioder som har det til felles at de handler om besettende kjærlighet. I denne serien kommer i høst 1800-talls-klassikeren Tess av slekten d’Urberville av Thomas Hardy i ny oversettelse.

 

Jules Verne NY

Komplett på norsk for første gang: Jules Verne.

 

Quintano trekker også frem Bokvennens utgivelser av klassikere for ungdom. For første gang utgis alle de åtte bøkene om Anne fra Bjørkely. Den første kommer i høst, i ny oversettelse og med forord skrevet av Kristin Ørjasæter. Et annet prosjekt er utgivelsen av Jules Vernes forfatterskap, som for første gang vil foreligge komplett på norsk.

 

Norsk lynprosa

Norske titler er det fremdeles også rom for. Med utgivelsen av Hilde Susan Jægtnes’ Minner nytes best alene i storm introduseres den amerikanske sjangeren flash fiction på norsk, som «lynprosa». Mathias Samuelsen pløyer på sitt vis ny mark med diktsamlingen Forstillingsværket, som er skrevet på «moderat fintrøndersk».

Et høydepunkt på sakprosafronten er Kaj Skagens biografi om den unge Rudolf Steiner, en bok som teller mer enn tusen sider og som så langt er verdens største Steiner-biografi.

 

Trippeljubileum

Ellers kan det meldes om trippeljubileum: Vidarforlaget har i år 100-års jubileum, mens Solum fyller 40 og Bokvennen 25. Det skal markeres i løpet av høsten.

Og enda flere endringer er i sikte. Facebook-følgere har kanskje lagt merke til at aktiviteten har økt, og nettsiden er under oppussing. Bokhuset er dessuten på jakt etter nye lokaler som kan være et egnet tilholdssted med rom for ulike aktiviteter.