Jackpot til Store norske

Fem millioner skulle deles ut til nettbaserte leksika. Syv aktører søkte, men Store norske leksikon stakk av med hele potten.

Regjeringen etablerte i fjor en ny tilskuddsordning for nettbaserte leksika. Hele potten er nå tildelt Store norske leksikon.

Den nye tilskuddsordningen er ment som en støtte til å få et større mangfold av faglig kvalitetssikrede nettbaserte leksika som formidler på norsk. Syv søknader var mottatt da søknadsfristen utløp i mai. Kulturdepartementet har nå tildelt Store norske leksikon hele beløpet.

Wikimedia Norge søkte også på midlene, men nådde ikke opp i konkurransen, selv om søknaden tilfredsstilte de overordnede kravene. Årsaken er at Wikimedia ikke krever signerte bidrag, noe som var et krav.

 

En stor oppmuntring

Store norske leksikon melder at de vil bruke de fem millionene på drift av publiseringsplattform i 2014.

– Vi er utrolig glade for denne tildelingen. Pengestøtten er avgjørende for driften av leksikonet. Den politiske viljen til å satse på fagredigerte leksikon er en stor oppmuntring – og gir inspirasjon til å fortsette arbeidet med å gjøre leksikonet enda bedre, sier sjefredaktør Anne Marit Godal i en pressemelding.

 

Takker for tilliten

Det er ikke mer enn fire år siden det spøkte for den videre driften av Store norske leksikon. Kunnskapsforlaget måtte i 2010 gi opp leksikonet, og samtidig avslo kulturminister Anniken Huitfeldt å gi støtte.

Det var et samarbeid mellom Fritt Ord, Sparebankstiftelsen, Det Norske Videnskaps-Akademi og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening som gjorde at leksikonet fikk leve videre. Store norske leksikon takker, foruten sine ildsjeler, de nye eierne for at de åpnet for innovasjon og viste tillit til en et nytt miljø av utviklere og redaktører.

– Gjennom de siste hundre år har Store Norske leksikon i forskjellige versjoner vært kunnskapsbanken i norske stuer. I 2010 kunne dette ha tatt slutt. Når vi ser hvor viktig oppslagsverk har blitt på internett er det klart at dette ville ha vært et alvorlig feilgrep. Vi takker regjeringen for at de nå satser på oss.