Sikret seg «Indias Sopranos»

– Den slukte meg helt, sier Anne Fløtaker. Strawberry Publishing kapret en av Frankfurt-messens store «snakkiser»: Deepti Kapoors "Age of Vice".

Norske og utenlandske agenter vi snakket med på Frankfurt-bokmessen hadde omtrent samme historiefortelling. På plussiden: Bra trøkk på non-fiction-siden, med gode fortellinger knyttet til natur og populærvitenskapelige temaer. Dessuten, for de norskes del, at den gode uttellingen på det tyske markedet synes å fortsette også etter 2019. På minussiden: Bratte motbakker på flere markeder, men ingen depresjon – folk synes å ha vent seg til det nye nivået. De hete auksjonene og store messe-snakkisene var uvanlig få.

Årets største skjønnlitterære messe-snakkis: Deepti Kapoors Age of Vice.

Fikk tilslaget før auksjon

Strawberrys Anne Fløtaker sikret seg de norske rettighetene til Deepti Kapoors trilogi før konkurrentene rakk å snu seg:

– Noen ganger, ikke ofte dessverre, får man en av de romanene i hendene som sluker en helt. Age of Vice er en slik. Den typen roman som gir en opplevelse av å være tilstede i andres liv, den typen som får en til å gi blaffen i skole eller jobb eller middag med familien. Da jeg fikk den i hendene, eller rettere sagt på pc’en, fredag før Frankfurtmessa ved lunsjtider skrev jeg tilbake til agenten at jeg skulle lese litt i lunsjen. Det ble en lang lunsj. Resten av kontoret drakk sjampanje og feiret utenfor døra mi, jeg leste, jeg måtte hjem og lufte bikkja, det ble en kort tur, jeg måtte lese mer. Slik fortsatte det til jeg lørdag morgen la inn et bud, et såkalt pre-empt med en tidsfrist. Det er utypisk for meg, men jeg skjønte at her måtte man handle raskt, forteller Fløtaker.

Å «pre-empte» vil si å legge inn et høyt bud under forutsetning av at agenten/selgeren ikke lufter dette med andre forlag i samme land. Med andre ord håper man å få tilslaget før boken havner på en auksjon/budrunde.

Maktsyke, lojalitet og hevn

I første bind av Deepti Kapoors trilogi møter vi Ajay, en kasteløs liten gutt som moren er tvunget til å selge for å redde seg selv og søsteren hans. Ajay vokser opp til å bli den perfekte tjeneren, og etter hvert skal han bli en viktig hjelper for Sunny Wadia, et medlem av den korrupte, hensynsløse, nyrike Wadia-familien.

– Romanen kan sammenliknes med Sopranos. En mektig fortelling om en familie som er bundet sammen i ett nett av maktsyke, lojalitet og hevn. Og det foregår i dagens India. Forfatteren Deepti Kapoor har vokst opp i Bombay og Bahrain og har jobbet som journalist i Dehli i en årrekke, dette er hennes andre roman. Ace of Vice gav meg noe av den samme følelsen som da jeg leste Papillon, eller Hundre års ensomhet, eller Balansekunst, forteller Anne Fløtaker.

SIKRET SEG INTERNASJONAL SNAKKIS: Strawberry/Armadas Anne Fløtaker.

Nervene i helspenn

Det ble en nervøs innledning for Fløtaker på årets Frankfurtmesse, før meldingen kom fra Anna Stein hos ICM/Curtis Brown om at trilogien var hennes:

– Man kjenner jo på seg når en snakkis begynner i starten av en bokmesse, og jeg merket at denne boka, den ville jeg at vi skulle utgi. Jeg gikk med nervene i helspenn inntil jeg fikk vite at boka var vår.

Da var det allerede solgt engelske, hollandske, israelske, tyske og brasilianske rettigheter på pre-empts. Etterpå kom Spania og Litauen om bord. Akkurat nå pågår det auksjoner i Frankrike, Italia, Ungarn, Hellas og Sverige.

Hvor mye det kostet å sikre seg rettighetene vil ikke Fløtaker ut med:

– Jeg er godt fornøyd med at vi fikk rettighetene for en fornuftig sum. Et forskudd skal stå i forhold til de forventningene man har om å tjene inn royaltyen, og det er jeg overbevist om at vi komme til å gjøre.

Når får vi lese den på norsk?

– Jeg håper vi har oversettelsen klar til høsten 2020. Vi kommer til å følge det engelske forlaget og utgi samtidig med dem. Fleet, som skal utgi i England, er det litterære imprintet til forlagsgiganten Little Brown. Vi vet at de kommer til å satse stort på Age of Vice.

Verdig og lavmælt

Andre små kupp på messen?

– Jeg var så heldig å få tilslaget på Chans Millers berørende fortelling Know my name. Miller ble utsatt for et overgrep av Stanford-studenten og svømmeren Brock Turner, og den milde dommen han fikk for dette satte sinnene i kok verden over. Miller har valgt å skrive åpent om hvordan det føles å være et navnløst offer. Hun er en strålende forfatter som makter å fortelle sin historie på en verdig og lavmælt måte som gjør voldsomt inntrykk. Dette ble faktisk også en av de bøkene som både solgte til mange land og det ble snakket mye om på messa. Jeg hadde lest og budt på den noen uker før, så det var en god følelse å følge med på at den tok litt av. Jeg er sikker på at Miller kommer til å skrive mer, og dette er et forfatterskap jeg gleder meg til å formidle til norske lesere.

Når det gjelder årets Frankfurtmesse generelt, slutter Anne Fløtaker seg til hovedinntrykket hos agenter og forlagsfolk BOK365 har snakket med:

– Årets messe var ikke av dem hvor temperaturen var aller høyest. Men når det er sagt, så er det på slike messer man har tid til å konsentrere seg om alt det fine som finnes, og som lett kan drukne i store snakkiser. For meg som hadde snakkis-bøkene allerede, var det mye spennende å høre om – bøker som kanskje har gått under radaren, men som jeg skal lese nå. Og skal man snakke trender, så vil jeg nok si at det er non-fiction som er mest i vinden for tiden. Det er mange gode dokumentarbøker på markedet. Fine bøker der man bruker litterære virkemidler til å formidle viktig forskning, om klima og miljø blant annet. Som vi har sett de siste årene er skillet mellom skjønnlitteratur og dokumentarlitteratur i ferd med å bli mindre tydelig.

 

(Hovedfoto av Deepti Kapoor: Curtis Brown)