Signerer Lagercrantz-trippel

David Lagercrantz (Foto: Cato Lein)

David Lagercrantz er ferdig med Salander, men ikke med Gyldendal.

I 2016 ga Lagercrantz ut sin første bok i Millennium-serien, Det som ikke dreper oss. Utgivelsen skjedde slett ikke uten debatt. Kritiske røster mente det var utidig å videreføre Stieg Larssons univers, etter hans død.

Det skulle vise seg å bli tre Millennium-bøker fra Lagercrantz i sløret av Larssons tre opprinnelige. I 2017 kom Mannen som jaktet sin egen skygge og 13. september lanseres den tredje og siste boken i serien på norsk: Hun som måtte dø.

– Vi er ekstatiske

Selv om Lagercrantz nå er ferdig med Millennium-universet, synes arbeidet med dette å ha gitt Lagercrantz blod på tann. Han går nå løs på en egen serie med spenningsromaner. Gyldendal har sikret seg også disse rettighetene:

– Vi er ekstatiske over å ha signert avtalen om Davids tre kommende bøker. Han er et litterært kraftsentrum og en av de viktigste forfatterne i skandinavisk samtidslitteratur, sier sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal, Cathrine Bakke Bolin.

SAMMEN PÅ BOKMÄSSAN: Bolin og Lagercrantz.

Lagercrantz er allerede i godt i gang med arbeidet.

– Jeg kan ikke avsløre så mye, annet enn at David leker med sine barndoms litterære helter, den skarpsynte Sherlock Holmes og hans sidekick Doktor Watson. Gjennom flere år, og særlig i det siste, har David, hans forlegger Eva Gedin i Norstedts og jeg møttes ved gjentatte anledninger. Basert på samtalene om de kommende bøkene, den nære relasjonen og tilliten vi har til hverandre, er jeg svært glad for at Gyldendal skal ta forfatterskapet hans videre, sier Bakke Bolin.

– Hans beste Millennium-bok

David Lagercrantz (f. 1962) debuterte i 1997 med en bok om den svenske eventyreren Göran Kropps bestigning av Mount Everest. Hans bok om Zlatan Ibrahimovic, Jeg er Zlatan, ble nominert til Augustprisen og har solgt millioner av eksemplarer.

– David Lagercrantz er en forfatter vi setter svært høyt her på forlaget. Med Hun som må dø setter han et verdig punktum for det som har vært hans bidrag til Millennium-serien, inspirert av Stieg Larssons verdensbilde, univers og komplekse karakterer. Med sitt enorme overskudd, sans for dramaturgi og oppsiktsvekkende psykologiske innsikter – har Lagercrantz forfattet det vi – helt objektivt sett – mener er hans beste Millennium-bok, sier Bakke Bolin.

Stordalen sikrer seg Millennium-fortsettelse?

Mye tyder på at Millennium-serien vil få sin fortsettelse med en annen forfatter. Til VG forteller David Lagercrantz at Petter Stordalens Strawberry Publishing har jobber hardt i kulissene for sikre seg rettighetene videre – og at de har lykkes i sine bestrebelser.

(Hovedfoto: Cato Lein)