Sexy gartner til glede og besvær

OSLO 20150309. Santa Montefiore, engelsk sukessforfatter som er omgangsvenn med den britiske kongefamilien, lanseres i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Santa Montefiore kjenner prins Charles og selger bøker i ufattelige mengder. Men "Hagen i Hartington" er på ingen måte selvopplevd. Hevder hun selv da.

Syndes du gradestokken oppfører seg underlig? Da kan en god sommerbok kanskje hjelpe? Her er i hvert fall noen lesetips for sommerferien, og øverst i bunken: En forfallen hage og en veltrent gartner. 

 

Romantikkbugnende Hagen i Hartington, som retter seg mot lesere av Lucinda Riley og Kate Morton, kan være et fint alternativ om du vil styre unna krimmen som dominerer på paller og salgslister. Dette er i alle fall en bok for deg som lengter etter sommerlige impulser.

Bak boken, som handler om hvordan en gartner forvandler en forfallen hage til et mesterverk, og samtidig berører livene til samtlige rundt seg, står Santa Montefiore.

Hun svinger seg, som den rene Barbara Cartland, mellom kongehus, Londons sosietetsliv og den engelske landsbygda. Ikke minst er hun kjent som omgangsvenn med britenes prins Charles og deler sin rojale venns lidenskap for alt som spirer og gror. Hun forteller at prins Charles’ spektakulære hager i Gloucestershire har stått modell for hagene hun beskriver i romanen.

– Jeg beundrer prinsen for hans grønne fingre og blir alltid slått av hvor engasjert han er. Han legger virkelig sjelen sin i hagene sine og er ikke redd for å grave i jorda. Det er noe dypt spirituelt og rørende over ham når han får boltre seg i sitt rette element, sier forfatteren til NTB.

 

Står støtt

Hagen-i-HartingtonSanta Montefiore er søster av den kjente jetsetteren Tara Palmer-Tomkinson, men da hun besøkte Norge nylig var hun mest interessert i å snakke om boken sin. Og selv om hun også er gift med en svært kjent forfatter og historiker, Simon Sebag-Montefiore, er det liten tvil om at Santa Montefiore står støtt på egne bein.

Bøkene hennes er oversatt til hele 25 språk, og hun har toppet bestselgerlistene i en rekke land. Bare i Nederland har hun solgt 1,7 millioner bøker.

– Jeg har to gjennomgående temaer når jeg skriver: Kjærlighet og natur. Det er temaer som treffer bredt. Og så beskriver jeg et miljø jeg kjenner godt: Den engelske landsbygda og herskapelige hus med historie og sjarm, sier forfatteren.

Tidligere fikk forfatteren mange spørsmål om sin tilknytning til kongefamilien.

– Men nå som jeg har solgt millioner av bøker er det ikke like relevant. Det er et litt oppbrukt tema. Men jeg forstår at det kommer opp nå som jeg slipper min første bok her i Norge, så jeg tilgir at du spør, smiler hun.

 

Sexy gartner

Romanen Hagen i Hartington handler om urbane Miranda som går med på å flytte med mannen til et herskapelig hus på landsbygda i England. Men mens mannen stadig reiser hit og dit, blir Miranda igjen i det store huset. Hun visner litt hen, og det blir vanskelig for henne å finne en mening i hverdagen. Helt til en sexy fransk gartner kommer og får sving på både det ene og det andre.

OSLO 20150309. Santa Montefiore, engelsk sukessforfatter som er omgangsvenn med den britiske kongefamilien, lanseres i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Om jeg har lagt mye av meg selv i Miranda? Vet du, jeg er helt motsatt, jeg er totalt avhengig av landsbygda, det er der jeg føler meg mest hjemme. Ikke så rart kanskje, jeg vokste opp på en svær herregård i Hampshire, som har røtter tilbake til 1700-tallet. Den vakre hagen og omgivelsene her ute har formet meg og betyr fortsatt enormt mye for meg, og jeg deler tiden min mellom Hampshire og London.

I London sitter hun hjemme og skriver i det store huset hun deler med forfatterektemannen.

– Motsetninger tiltrekker hverandre, ler forfatteren – og gir oss en skildring av hvordan det arter seg når de begge sitter hjemme på dagene og skriver på full tid.

– Vi får naboklager fordi han spiller så høy musikk. Han må ha den energien når han skriver, mens jeg – jeg må ha det stille. Så jeg har flyktet opp på loftet. Der sitter jeg med min dempede musikk, mine roser og duftlys. Og så får jeg mail fra Sebag når han synes det er på tide med lunsj.

 

 

Ti andre sommerboktips som ikke er krim:

 

* Linda Olsson: I skumringen synger svarttrosten: Prisvinnende forfatter skildrer igjen ensomhet og håp som oppstår gjennom vennskap.

svarttrost

 

 

* Laline Paull: Biene: Et fantasieggende portrett av en annen verden, bienes verden, som på mange måter speiler vår egen virkelighet.

biene

 

 

* Giuseppe Catozzella: Ikke si at du er redd: En dokumentarisk roman om Samia Yusuf Omar fra Somalia, som gikk fra å være et stort løpetalent til å miste livet som båtflyktning.

sommer2

 

 

* Helle Helle: Hvis du vil: Et kammerspill med to personer fra den danske forfatteren. Historien er smått tragisk, komisk, vemodig og alvorlig på en og samme tid.

sommer3

 

 

* Hwang Sok-Yong: Prinsesse Bari: En kraftprestasjon av en roman om migrasjon og identitet, kjærlighet og terrortrusler fra Sør-Koreas mest anerkjente forfatter.

sommer4

 

 

* Anthony Doerr: Alt lyset vi ikke ser: Denne boken, en skildring av to unge menneskers liv som krysses i det okkuperte Frankrike, har fått sensasjonell mottakelse – og Pulitzerprisen.

sommer5

 

 

* Fredrik Backman: Britt-Marie var her: Morsomt om en 63 år gammel bitter kvinne som må begynne livet sitt helt på nytt etter å ha gått fra mannen sin.

sommer6

 

 

* «Hallgrimur Helgason: Kvinnen ved 1000°: En kvinne som har bestemt seg for å dø ser tilbake på livet sitt og vi får dermed ta del i en storslått reise gjennom det 20. århundre.

sommer7

 

 

* Jennifer Clement: En bønn for de bortførte: Her handler det om nådeløs narkotikatrafikk og sårbare skjebner. Levende og nært skildret fra Mexico, mener anmelderne.

sommer8

 

 

* Adriana Lisboa: Snø fra Brasil: En Roman som gir oss innblikk i Brasils historie, kultur og mennesker. Dette er også en slags roadtrip og en fortelling om å søke sin identitet.

sommer9