Serieskaper Dina Norlund er død

Dina Norlund (Foto: Sigurd Fandango)

– Det er helt ufattelig at et så lysende talent som Norlund nå går ut av tiden, sier redaksjonssjef Tonje Tornes i Egmont.

– Norlund var en utrolig stilsikker og dyktig tegner og hennes lille snøkattprins Syv smelter barnehjerter over hele verden, sier Tornes.

Norlund debuterte med boken Snøkattprinsen i 2020, en tegneserieroman som i Norge har blitt trykket i over 15 000 eksemplarer. Boken ble også prisnominert, og solgt til store markeder utenlands – blant annet til USA, der den nylig fikk en stjerne fra det prestisjetunge nettstedet Kirkus. En ære som kun tilkommer 10 prosent av barnebøker utgitt i USA.

Dina Norlund ble født i Oslo i 1995 og tok sin tegneutdannelse ved prestisjeskolen FZD School of Design i Singapore. Hun har hatt en stor følgerskare på sosiale medier, og flere hundre tusen fans har fulgt hennes tegnekurs på YouTube.

– I de siste årene har Norlund kjempet en kamp mot kreften, samtidig som hun med glede kunne følge sin lille snøkattprins ut i verden. Vi er stolte over at hennes verk snart er tilgjengelig for mennesker i mange land, og vi skal videreføre arven hennes og gjøre boken tilgjengelig for enda flere, sier Tornes.

Minnemarkering på onsdag

Blant annet det franske forlaget Albin-Michel har sikret seg rettighetene, og hennes franske redaktør Flore Piacentino sier følgende om de tragiske nyhetene:

– Dina Norlund vil for alltid være en stor kunstner av et internasjonalt format. Like stort som det tomrommet hun nå etterlater seg. Hennes bortgang er et forferdelig sjokk for kunsten og litteraturens verden.

Det blir en avskjedssermoni for Dina Nordlund onsdag 1. mars i hovedsalen på gamle Deichmanske bibliotek. Egmont opplyser at salen er åpen fra klokken 14 for en stille stund. Da er det også mulig å skrive en hilsen eller lage kunstverk på Nordlunds kiste. Fra klokken 15 blir det en enkel minnemarkering.