Selger 1000 bøker om dagen

– Litt uvirkelig. Spesielt når jeg tenker tilbake på debutboken min, som hadde førsteopplag på 1750 eksemplarer, sier Jørn Lier Horst.

I fjor solgte Jørn Lier Horst over 400 000 bøker i Norge. Det betyr at det blir solgt en Horst-bok annethvert minutt, døgnet rundt – her til lands.

 

Mest populær er barnebokserien om Detektivbyrå nr. 2, som i 2016 endte på 178 000 solgte eksemplarer. I tillegg er bøkene oversatt og selges i 19 andre land.

– Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 har åpenbart truffet noe, og truffet godt. Vi liker alle å ha litt spenning i hverdagen. Vi liker å kjenne at det kribler i magen. Jeg tror det er det som får opp leselysten hos barna og får dem til å lese nye historier om de små detektivene, sier Jørn Lier Horst.

 

35 bøker i salg

– Over 400 000 solgte bøker – det må da være ny årsrekord for deg?

– Ja. Årsaken ligger jo i at jeg har en stor backlist. Jeg har utgitt 37 bøker, 35 av dem er fortsatt i salg og trykkes stadig i nye opplag, sier Jørn lier Horst, som synes det er litt uvirkelig å selge over tusen bøker daglig:

– Ja, spesielt når jeg tenker tilbake på debutboken min, som hadde førsteopplag på 1750 eksemplarer.

 

Produktiv forfatter

Salget av den nyeste William Wisting-romanen Når det mørkner endte på 70 000, mens pocketsalget av tidligere bøker utgjorde 85 000 eksemplarer hos Gyldendal i løpet av fjoråret. I tillegg har CLUE-serien hos Kagge solgt drøye 80 000 eksemplarer. Det sammenlagte tallet er dermed 413 000 bøker.

– Hvor lenge klarer du «å holde trøkket» og være så produktiv?

– Så lenge jeg synes det er gøy. I disse dager lanseres Operasjon Sjørøver, den trettende boken i Detektivbyrå nr. 2-serien, og i mars kommer ny CLUE-bok. Hans Jørgen Sandnes er også i gang med å illustrere boken om Detektivbyrå nr. 2 og Jakten på Tyven-tyven. Den kommer til sommeren. Det jeg jobber med nå er en ny Wisting-bok.

 

Vekselbruk er bra

– Hvilke av bokprosjektene dine finner du størst glede i å jobbe med?

– Ja, jeg tror vekselbruk er bra.

 

– Med så mye skriving, får du tid til å bruke noe av royaltypengene dine?

– Jeg får nok tid til det også …

 

 

(Foto: Gyldendal)