Solgt til ni land

"Gleden med skjeden" er solgt til ni land på rekordtid.

– Denne boken fantes ikke fra før. Det er nok noe av grunnen til den voldsomme interessen. Det sier Even Råkil i Oslo Literary Agency til BOK365 i et forsøk på å forklare hvorfor Gleden med skjeden tar helt av internasjonalt. 

 

Bordet fullt av bud: Even Råkil

– Jeg har ikke opplevd noe lignende. Hele verden synes å være desperate etter boken, og jeg har jobbet 12-13 timers dager hele uken bare for å svare entusiastiske forleggere rundt i verden. Vi er vel oppe i over 100 henvendelser om boken nå, sier rettighetssjef Even Råkil i Oslo Literary Agency.

 

Lang liste

Boken er solgt til Tyskland, Nederland, Finland, Brasil, Danmark, Italia, Spania, Sverige og Israel. Og listen over interesserte land er lang.

– Jeg har fem, snart seks bud på bordet fra Frankrike på bordet også, sier Råkil og antyder at boken kan bli solgt til enda flere land om ikke lenge.

– Hva er det med denne boken? 

– Jeg har spurt folk, og de sier at det er en bok de ikke visste de trengte før de leste den. Det er noe med en kombinasjon av forfatternes faglige kompetanse og erfaring og et språk og en letthet i det, tror jeg.

 

 

Glad og overrasket

De to forfatterne Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, som begge studerer medisin, er glade og overrasket over interessen i utlandet:

– Gleden med skjeden er jo først og fremst et folkeopplysningsprosjekt som vi har sett viktigheten av etter å ha jobbet med seksuell helse i flere år. Det er fremdeles mye skam knyttet til kvinnelig seksualitet og kvinnekropp. Seksualundervisningen i Norge er for dårlig, og informasjonen som unge mennesker har tilgang til er for dårlig.

 

Fyller et informasjonshull

Stolt og glad: Ellen Støkken Dahl

– Når vi opplever en så stor interesse fra utlandet, viser det at det er et like stort informasjonshull der som i Norge. Hvis vi kan bidra til å fylle dette hullet, er det noe vi kan være stolte av. Vi er egentlig sjokkerte over at ingen har skrevet denne boken før. Dette er jo definitivt et tilfelle av rett bok til rett tid. Men interessen viser at tida for en slik opplysningsbok var overmoden, sier Ellen Støkken Dahl.

 

Til Israel etter to dager

– Hva er det «rareste» landet som har kjøpt boken, Even Råkil?

– Hmmmm. Det fins vel ikke rare land å selge til, men … Israel kjøpte den jo etter to dager. Og de leser den i Tyrkia og Japan også, sier Even Råkil.