Kapittel 16 med toppet lag

Nobelprisvinneren Wole Soyinka er en av gjestene når litteraturfestivalen Kapittel arrangeres i Stavanger denne uken. Temaet i år er "Vandring".

Mer enn 120 arrangementer setter preg på Stavanger fra onsdag til søndag denne uken.

 

Og det kommer forfattere og musikere fra hele verden. Finsk-estiske Sofi Oksanen kommer til Stavanger for første gang. Franske Édouard Louis kommer, nobelprisvinner Wole Soyinka er på plass og den australske eventyreren Robyn Davidson tar turen. Islendingene Bergsveinn Birgisson og Einar Már Gudmundsson kommer, danskene Carsten Jensen og Madame Nielsen bidrar. og hiphop-legenden Saul Williams skal sette fyr på publikum.

 

dsc02957
Kommer: Fosnes Hansen
dsc01499
Kommer: Øyehaug
knausgård_karl_ove_3_press (1) (2)
Kommer: Knausgård

Foruten de store internasjonale navnene kommer en rekke norske forfattere, som Tomas Espedal, Karl Ove Knausgård, Erika Fatland, Erik Fosnes Hansen, Liv Køltzow, Jan Erik Vold, Nils-Øivind Haagensen, Ingeborg Arvola, Knut Nærum, Arild Rein, Simon Stranger, Einar Økland og Gunnhild Øyehaug.

 

Obstfelder feires med vann

Festivalens åpningsarrangement blir særdeles spesielt i år. I anledning Sigbjørn Obstfelders 150 årsjubileum skal 2000 barnehagebarn fylle opp Torget og lage Lyden av vann. Det blir en lek med vann, lyd og diktet «Regn (Impromptu).»

 

2000-barn-feirer-obstfelder-og-kapittel_articlemain

 

Nytt i år er at Kapittel samarbeider med Norsk orgelfestival, Perkapella og Stavanger Turistforening.

– Det blir den mest omfangsrike festivalen i Kapittels historie. Her kan folk bli med på alt fra klubbkveld i biblioteket, høytlesninger med superstjerner, se glimrende film, spise lammelår med Erik Fosnes Hansen, delta på lyrikkfestkveld med Herborg Kråkevik til forelesning i litteraturhistorie med Knut Nærum, sier festivalsjef Espen Røsbak.

 

Viktige frivillige og ansatte

Kapittel, også kjent som Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, har etter hvert blitt en av Norges største litteraturfestivaler.

Det aller første Kapittel ble skrevet i 1995 av og på Sølvberget, Stavanger kulturhus, og siden den gang har kulturhuset vært arrangør og hovedarena for festivalen. Da Kapittel ble grunnlagt, etter at Sølvberget i flere år hadde arrangert Uke Alexander, var dette i takt med Stavangers rolle som friby og med et ønske om å orientere seg internasjonalt, samtidig som man ville ha en større plattform for et fokus på ytringsfrihet.

I år er mer enn 90 frivillige og alle ansatte ved Stavanger kulturhus, Sølvberget, er i sving.

– Forhåndssalget av billetter er 20 prosent høyere enn i fjor. Vi har et nysgjerrig og trofast publikum, sier festivalsjefen.

 

Du kan se hele festivalprogrammet her.