BARNEBOKPROFIL: - Med denne boka ville jeg gjøre en viktig del av norsk historie lett tilgjengelig for barn, forteller Lise Osvoll, som er aktuell med "Supertorsken".
Lise Osvoll er fra Sortland, og jobber som regissør. Hun står blant annet bak regien til de populære Elias-filmene, og KuToppen. Denne høsten debuterer hun som barnebokforfatter, hvor hun forteller Norges historie med torsken som hovedperson.
Forfatter: Lise Osvoll
Aktuell med: Supertorsken (Cappelen Damm)
– Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Ideen til denne boken har jeg hatt i mange år. Jeg hadde lest mange bøker om kysthistorie og torskens betydning for Norge opp gjennom tidene selv, men alle var jo for voksne. Jeg savnet en lettlest og underholdende bok for barn om det samme temaet, og fant fort ut at den ble jeg nødt til å lage selv. Man må kjenne sin historie, gjerne så tidlig som mulig egentlig. Med denne boka ville jeg gjøre en viktig del av norsk historie lett tilgjengelig for barn, og tenker at voksne som leser den også kanskje lærer noe de ikke visste fra før.
– Tre barnebok-favoritter:
– Det blir barnebok-klassikere av kvinner altså. Alt av Astrid Lindgren, en favoritt er bøkene om Marikken. Og bøkene om Albert Åberg av Gunilla Bergstrøm selvfølgelig. Jason-bøkene av Camilla Mickwitz er herlig 80-talls nostalgi for meg. Elsker de tydelige og mettede illustrasjonene.
– Sjekk ut:
– Anna Fiskes Hvordan lager man en baby? – en aktuell sakprosabok i disse dager som både jeg og barna mine synes er veldig underholdende. I tillegg er boka en invitasjon til en morsom samtale med barn.
– Hvordan jobber du?
– Jeg bruker mye tid og hodebry på å komprimere historien og teksten. Etter at jeg har plassert gangen i historien kommer bildene av seg selv. Den beste delen er å tegne ut illustrasjonene. Da jobber jeg helst hjemme, alene og med podcast på ørene. Det gikk i alle sesongene av “Salongen” på P2 under arbeidet med denne boka. Når jeg ser illustrasjonene husker jeg flere av intervjuene jeg hørte på mens jeg tegnet.
– Din egen favorittillustrasjon?
– Da må det bli forsideillustrasjonen, tror jeg. Det var gøy å forsøke å sammenfatte høydepunkter fra torskens historie i en og samme illustrasjon.
– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Vanskelig å bare velge én, det var så mange som gjorde inntrykk. Men jeg husker godt Folk og røvere i Kardemomme by av Torbjørn Egner. Kanskje dels fordi mamma leste den høyt for meg og broren min og dels fordi det var et fascinerende univers. Det var liksom så norsk og kjent på én måte, samtidig som det det ikke var det med de afrikanske innslagene av dyr og bebyggelse. En interessant kombinasjon. Dessuten var jeg veldig glad i sangene.
– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Tror det må bli pappaen til Ronja Røverdatter.
– Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Det måtte nok ha vært Marikken. Skulle gjerne vært en litt gæren storesøster med kjole og mamelukker i en småby i Sverige på tidlig 1900-tallet. Alltid vært litt svak for den tidsepoken.
– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– Snakker vi fiksjonsbøker, mener jeg alt ligger i gode og sterke karakterer. Måten de beskrives og illustreres. Det samme gjelder forsåvidt for film, som jeg også driver med.
– På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
– Definitivt over de syv hav med Pippi.