Stoppes i Sverige – slår tilbake

– Vi holder på med å undersøke dette, sier sjaman Dureks svenske forlag, som ellers velger å være ordknappe.

Tidligere i dag ble det kjent at Cappelen Damm stopper sjaman Dureks Verretts bok Spirit Hacking. I kveld melder SvB.se at også det svenske forlaget Nona stopper sin utgivelse av boken.

– Vi undersøker saken fra vår side og har en dialog med det norske forlaget, men slik det nå ser ut er stopper også vi utgivelsen, sier Jiwar Roshan, presseansvarlig i Nona förlag til SvB.

I Norge ble sjaman Durek Verretts bok stoppes etter en veritabel mediestorm om innholdet. – Det handler om å velge å gjøre det rette, men denne gangen valgte vi å gjøre det litt sent, sier forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm, Knut Ola Ulvestad, til BOK365.

Boka skulle utgis 29. oktober, men nå skal opplaget i stedet makuleres.

«Ytringsfrihetens rammer skal være vide. Imidlertid reiser denne bokas innhold betydelige etiske spørsmål som er relevante for Cappelen Damm som utgiver. For eksempel er avsnittene som omhandler kreft svært problematiske, og de kan være sårende, og i ytterste konsekvens skadelige, dersom det som står der tas bokstavelig», skriver forlaget i en pressemelding.

Nona förlag vil foreløpig ikke gi ytterligere kommentarer til hvorfor de sannsynligvis vil ende opp med å stoppe boken i Sverige.

Slår tilbake

Durek selv kommenterte forlagenes avgjørelse på sin Instagram-konto i natt norsk tid. I følge VG sa han:

– De fant ett avsnitt i boken der jeg sier noe om kreft, og henger seg opp i det. Jeg sier ikke at jeg kan helbrede kreft, som mange mener jeg påstår. Men det jeg sier er at vi ikke utnytter alle våre ressurser på planeten jorden til å takle situasjonen, sier Durek.

Han går også hardt ut mot norske medier:

– Norske medier, dere er mobbere. Dere mobber kjæresten min, dere mobber meg og dere gjør det for å selge aviser. Det er en skam.

 

(Foto: Nona Förlag)