– Det er utrolig gledelig at vi har to Brage-nominerte i år, det har nok ikke skjedd før, sier Torgeir Husby i Press, som ellers satser tungt på sammensvergelse og tyranni.
Det tynnes i rekkene av uavhengige i den norske forlagsfloraen. Tidligere denne uka ble det klart at Cappelen Damm kjøpte Arneberg Forlag. Et av en håndfull mellomstore uavhengige som er igjen innenfor allmennbokforleggeriet er Press – som har klart seg gjennom sine første 20 år:
– I alle disse årene har vi kjempet for å synes i et stadig mer sentralisert og homogent marked. Vår styrke er at leserne og de bokhandleransatte liker oss, og det skal vi sørge for at de gjør også i fremtiden, sier salgs- og markedssjef Torgeir Husby i Forlaget Press.
Samlet fulle hus
– Det er en daglig kamp for kvalitet, og en kamp for å sikre fornuftige forretningsvilkår. Som et uavhengig forlag i en bransje som kjennetegnes av vertikalt eierskap i verdikjeden, har vi satset på å gjøre oss uunnværlige ved å utgi gode bøker som kan gjøre krav på allmenn interesse. Når de store forlagene jakter etter de største kommersielle titlene, skal vi være et tydelig alternativ som overlever kommersielt i kraft av at vi helst leverer høyere kvalitet. Det er derfor vi er til, fastslår Husby.
Han kan glede seg over et begivenhetsrikt Press-år. Nylig var en av forlagets store forfatterprofiler, Daniel Mendelsohn, på norgesvisitt og samlet fulle hus i Trondheim, Bergen og Oslo. Mendelsohns forrige bok Forsvunnet ble en betydelig suksess med nærmere 15 000 solgte. I år er han aktuell med En Odyssé – en bok om Daniel og hans far, samtidig som det er en innføring i Homers Odysseen.
To av fire Brage-finalister
Til neste ukes Bragepris kan forlaget skilte med imponerende to av fire sakprosa-finalister: Thomas Reinertsen Bergs Verdensteater – om hvordan mennesker har tegnet opp kartene gjennom historien, og Monica Kristensens kritikerroste bok om dramaet som utspant seg sommeren 1928: Amundsens siste reise.
– Det er utrolig gledelig at vi har to nominerte, det har nok ikke skjedd før. Press har en forholdsvis kort liste med norske sakprosabøker, sier Torgeir Husby. – Vi gir ut kun bøker vi liker selv, så vi er ikke direkte overrasket. Men selvsagt er det hyggelig å se at vi har truffet.
– Det er flott å se at man legger merke til utgivelsene våre utenfor huset. Derfor er Bragenominasjonene viktige, sammen med andre utmerkelser for god design og håndverk. Særlig for Thomas’ bok om kartenes historie er denne nominasjonen positiv. Det er vanskelig å få medier til å prioritere bøker, men nå kommer de på banen, sier Husby og legger til: – Vårt formål er også å selge bøker.
Tyranni og sammensvergelse
På salgssiden har han kunnet glede seg over flere ukers ferd på bestselgerlisten for Monica Kristensens nevnte Amundsen-biografi. Ellers synes tyranni og sammensvergelse å være en vinnerformel for Press. Om tyranni har også ligget på Boklista og fått mye blest tidligere i år. Etter det amerikanske presidentvalget skrev historiker Timothy Snyder en liste som fikk betydelig oppmerksomhet på sosiale medier og i avisspaltene. Listene inneholdt noen utviklingstrekk som ga assosiasjoner til de mørkeste kapitlene i forrige århundre. I boken Om tyranni – 20 ting vi kan lære av det 20. århundre retter han søkelyset mot 20 utviklingstrekk vi bør være vaktsomme i forhold til, og hva som kan være mottrekkene.
Men det en annen utgivelse Torgeir Husby har enda større kommersielle forventninger til:
– Sannsynligvis er det boka Sammensvergelse som kommer til å få mest oppmerksomhet, sier Husby, og sikter til gravejournalisten Luke Hardings ferske bok om kretsen rundt Trump og samrøre med russiske interesser. – Dette er en bok som oppsummerer mye av det Forlaget Press står for: Bøker som er aktuelle og sentrale i samfunnsdebatten, samtidig som den er uhyre godt skrevet. Dette er en thriller fra virkeligheten som svært mange nå venter på, det ser vi på kjedenes interesse også.
Fortjener et større publikum
– Hvis du skulle trekke frem én Press-utgivelse som hadde fortjent mer oppmerksomhet enn hva som har blitt den til del?
– Vi har et kjærlighetsforhold til alle våre bøker, og synes alltid de fortjener mer oppmerksomhet. Men la meg trekke frem tre titler som folk bør unne seg å bli kjent med, og som samtidig sier noe om bredden: Emma Jane Kirbys Optikeren på Lampedusa – om vårt møte med flyktningkrisen utenfor stuevinduet – Kristin Holtes kulturhistoriske strikkebok Krotekofter og Petra Ahnes portrett av årets mest omtalte rovdyr: Ulv.