Publikumsrekord for Bogforum

Over 35 000 strømmet til Bogforum, hvor Tine Høeg ble tildelt den prestisjetunge Debutantprisen.

For 26. året på rad ble Bogforum denne helgen avholdt i København. Bokmessen er Danmarks største litterære begivenhet, og i år var det rundt 1600 programposter fordelt på tre dager.

I kjølvannet av alle høstens boklanseringer, Göteborg-messen, Frankfurt-messen og bokråd-forberedelser er dessverre Bogforum messen altfor mange norske forlag velger å droppe. Det forhindret ikke at årets utgave kunne feire besøksrekord med over 35.000 besøkende.

Ny lokasjon

Tidligere år har besøkstallene ligget forholdsvis stabilt på rundt 25.000 besøkende. Dette forandret seg da messen i 2011 flyttet fra Forum på Fredriksberg over til Bella Center Copenhagen.

Etter byttet av lokasjon har messens besøkstall steget jevnt, og i fjor satt de en besøksrekord på 34.233 publikummere. Men denne ble altså slått i år, da 35.761 var innom i løpet av de tre dagene.

Satser på barnefamilier

En årsak til den store publikumstilstrømningen er at man i fjor åpnet tre nye haller viet til barnefamilier, med muligheter for høytlesning, lek og aktiviteter.

– Det har vært en suksess, og vi har solgt 20 prosent flere barnebilletter enn tidligere år. De fleste foreldre vil gjerne at barna deres skal få et godt forhold til litteratur, sier utstillingssjef Andreas Norkild Poulsen når han kommenterer de økte publikumstallene i Berlingske.

Debatter mest populært

– Vi har forsøkt å satse på forskjellige debatter, som ikke handler om konkrete bøker eller utgivelser. I stedet for har det vært debatter om emner som opptar danskene, uttaler Norkild Poulsen.

Hele 1851 forfattere deltok i aktivitetene, hvorav rundt 300 var å treffe på Bogforums tretten offisielle scener. Blant disse forfatterne var det tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, museumsdirektør Rane Willerslevs og filosof Svend Brinkmanns arrangementer som trakk flest publikummere. Men det var debattene som, ved siden av aktivitetene for barn, virket å være høydepunktene på festivalen. Norkild Poulsen trekker særlig frem én – om hvordan Danmarks historie kan formidles på beste måte. Her bidro historikere, forfattere og andre eksperter.

Debutantprisen til Høeg

Flere litteraturpriser delt ut på messen, blant annet den gjeve Debutantprisen. Bogforums Debutantpris blir hvert år delt ut til årets beste skjønnlitterære debut. Prisen og 50.000 kroner gikk i år til Tine Høegs Nye rejsende (Rosinante).

Høegs roman befinner seg i grenselandet mellom prosa og lyrikk, og handler om en ung gymnaslærer som forelsker seg i en gift mann samtidig som hun sliter med å takle voksenlivet. Høeg har tidligere bidratt til flere antologier, senest utgivelsen SKAM (Høst&Søn).

Bogforums debutantpris har tidligere gått til forfattere som Jonas T. Bengtsson, Kaspar Colling Nielsen, Anne Cathrine Riebnitzsky og Yahya Hassan.

 

Neste års messe er allerede under planlegging, og vil avholdes 16.-18. november.

 

(Foto Høeg: Jakob Dahl)