Beksvart om menneskehandel, men også en hyllest til vennskap og håp. Kan denne vinne tilbake Samartins store publikum?
Den cubanske forfatteren Cecilia Samartin elsker Norge, og Norge elsker henne. Nå velger hun å lansere sin siste roman, Skjønnhet for Aske, nettopp her.
Med en million solgte bøker, en stor fanskare og gjesteopptredener hos Skavlan, er hun selve gullfuglen hos Juritzen forlag. I flere år var hun så etterspurt at en forlagsansatt ble dedikert til oppgaven med å ivareta presse og bokturneer kun for henne.
Cecilia Samartin slo gjennom med et brak, med boken Drømmehjerte, en vakker og hjerteskjærende historie om de to cubanske kusinene Nora og Alicia, om eksiltilværelse i USA, og Fidel Castros Cuba. En sterk historie, som grep lesere i hele verden, og tok Norge med storm. Cecilia Samartin, som selv er eksilcubaner har gitt ut syv bøker. De siste årene har det vært mer stille rundt henne, og kanskje ikke like stort behov for håndtering av lange køer på bokbad?
Cecilia Samartin:
Skjønnhet for aske
Juritzen
336 sider
Oversatt av Arve Torkelsen
Prostitusjon og hjemløshet
Mye tyder på at Samartin igjen kan nå et like stort publikum, med Skjønnhet for aske, den mest realistiske boken siden Drømmehjerte.
I boken følger vi 19 år gamle Inesa, 15 år gamle Karla og 10 år gamle Sammy. Med ulik bakgrunn og utgangspunkt, fører Samartin dem sammen i en nådeløs og grell virkelighet i Las Vegas. Boken begynner med deres felles flukt fra tvungen prostitusjon og hjemløshet. Det er første nyttårsdag, og de sniker seg inn på et tomt godstog, med en drøm om å komme seg til California. Ingen av dem har noen gang vært der, men målet er mer et symbol på et sted der det går an å begynne på nytt.
Deretter beveger historien seg på to plan. Vi følger dem under fluktruten, samtidig som vi får bakgrunnshistoriene rullet opp.
Inesa vokser opp på den fattige landsbygda i Moldova. Hun har allerede fastsatt bryllupsdatoen med barndomskjæresten da hun blir kidnappet, som offer for menneskehandel. Neddopet og hjelpeløs forflyttes hun til en brutal verden blant halliker og horekunder i Las Vegas. Hun ender opp som sexslave hos overhodet for den mafialignende virksomheten. En sadistisk mann som holder en jernhånd over sin stall av jenter. I Las Vegas møter hun Karla, også hun offer for menneskehandel. Karla vokser opp i Mexico, og blir lurt trill rundt av en sjarmerende mann med penger, sportsbil og kritthvite tenner.
McDonalds-rester
Den siste i trekløveret er 10 år gamle Sammy fra Ohio, med en mor som stort sett ligger på sofaen og røyker jointer og har en rekke mannlige kjærester som kommer og går. Den siste i rekken, en overgriper, gjør at Sammy også ender opp i Las Vegas, etter en mellomfase i barnevernet. I Las Vegas bor hun i en forlatt campingvogn, vasker seg på offentlige toaletter, og sniker seg inn på McDonalds for å spise andres rester før de ryddes vekk.
Det er Sammy som gir de to andre håp om at de kan flykte, og som er bindeleddet mellom dem. Det er også hun som iscenesetter hvordan Inesa kan komme seg unna.
Samartin sparer ikke på virkemidlene, her er voldtekt, psyskisk og fysisk tortur, heroin, drap og drama i kø. For noen kan det kanskje bli i meste laget, men fiksjonen overgår neppe virkeligheten. I etterordet skriver hun at deler av handlingen er basert på virkelige hendelser, og beskrivelsene av total maktesløshet, overvåking og brutalitet er sterk lesing. Likevel er det vennskapet mellom de tre, og spesielt lille Sammys ukuelige livshåp, som trolig vil gi ihuga Samartin-fans en ny favorittbok.
KARI BIRKELAND