En blanding av magi og realisme

Britiske Sally Gardner er ukas barnebok-profil. Neste uke kommer hun til Norge.

Sally Gardner bor i London og har skrevet en rekke bøker for unge lesere. Det stilsikre språket og den særpregede blandingen av magiske og realistiske elementer får romanene hennes til å skille seg ut.

Enda viktigere er forfatterens sosiale engasjement, som kommer til uttrykk i både bøkene hennes og i foredragene hun holder. Gardner skriver bøker med alle dyslektikere og andre annerledes-barn i tankene. Markspist måne  er et herlig eksempel på det. Neste uke kommer hun til Norge. Bli kjent med henne i vår ukentlige spalte!

 

Forfatter: Sally Gardner

 

_9788251684736

 

 

Aktuell med: Markspist måne (Vigmostad & Bjørke)

Markspist måne er en lettlest, underholdende, rørende og inspirerende roman for både ungdom og eldre lesere, og ble blant annet belønnet med Carnegie-medaljen da den ble utgitt i 2012.

 

 

 

 

Tre barnebok-favoritter:

– Five Children and It, Emile the Detectives, and Holes av Louis Sachar.

 

Sjekk ut:

Katherine Rundell. Boka hennes, Rooftoppers, var enestående, og jeg elsker skrivingen hennes.

 

Hvordan jobber du?

Jeg er en arbeidsnarkoman. Jeg føler meg veldig utilpass når jeg ikke sitter foran dataen og skriver på et eller annet. Jeg prøver å skrive omtrent 1000 ord hver dag, og jeg vil skrive om på setningene om og om igjen til jeg er fornøyd. Jeg begynner alltid på kapittel 1, jeg hopper aldri frem og tilbake i historien, og skriver fra start til slutt.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Wind in the Willows. Hovedsakelig på grunn av verdenen som jeg kunne forsvinne i, og jeg elsket hvor sammensatt den, og karakterene, var. Jeg hadde alltid en drøm om å være ombord på en båt med Ratty, på vei ut for å ha en piknik.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Bjørnen Paddington.

  

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Jeg er veldig fornøyd med å bare være meg selv! Jeg har brukt lang tid på å komme der jeg er i dag. Å prøve å være noe andre ville føltes veldig galt.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det er som å spørre om en oppskrift til en kake! Det er så mange varianter og ulike fremgangsmåter! Men alle gode bøker trenger en god story, en som får deg til å bli sittende og lese neste kapittel. Uten det spør du utrolig mye av et barn. De, i motsetning til voksne, kan lukte rotter. De er de første til å pirke på en historie og spørre «Hvorfor skjedde det, egentlig?», og du tenker «Det kunne faktisk ikke ha skjedd, de har rett». Du har å gjøre med veldig smarte lesere.

 

På eventyr med Potter, eller dra på skogstur med Katniss Everdeen? 

Katniss Everdeen er en så kjedelig person, så jeg ville mye heller ha dratt på eventyr med Harry Potter!

 

Foto: Max Knight.