Sakprosa-Brage til «Verdensteater»

- Takk til Press som har trodd på meg fra dag 1, sier Thomas Reinertsen Berg, som får Brageprisen for sin særegne bok om hvordan mennesker har tegnet opp kartene gjennom historien.

– Tusen takk! utbryter en tydelig rørt prisvinner Thomas Reinertsen Berg. – Gratulerer til de tre andre forfatterne. Alle har skrevet ekstremt gode bøker. For min del skulle de heller stått her. Takk til Press som trodde på meg fra Dag 1. Redaktøren tok alle de riktige grepene. Førsteutkastet mitt lignet ikke en Bragepris-vinner.

-Takk til moren min, søsteren min som er her og faren min. Aller største takken går til kjæresten min Maria, som er en god inspirasjonskilde og alt man trenger på hjemmebane for å skrive sin første bok.

Med to av fire

Til kveldens Bragepris kunne Forlaget Press skilte med imponerende to av fire sakprosa-finalister: Thomas Reinertsen Bergs Verdensteater – om hvordan mennesker har tegnet opp kartene gjennom historien, og Monica Kristensens kritikerroste bok om dramaet som utspant seg sommeren 1928: Amundsens siste reise.

BRAGE-VINNER: Thomas Reinertsen Berg. (foto fra twitter)

 

Viktig Brage

– Det er utrolig gledelig at vi har to nominerte, det har nok ikke skjedd før. Press har en forholdsvis kort liste med norske sakprosabøker, sa salgs- og markedssjef Torgeir Husby før kveldens utdeling, og la til: – Vi gir ut kun bøker vi liker selv, så vi er ikke direkte overrasket. Men selvsagt er det hyggelig å se at vi har truffet. Særlig for Thomas’ bok om kartenes historie er denne nominasjonen positiv. Det er vanskelig å få medier til å prioritere bøker, men nå kommer de på banen.

«En tour de force»

Og de som har ikke har kommet på banen ennå, gjør det i hvert fall nå. For i kveld falt Brage-juryens valg altså på Thomas Reinertsen Bergs Verdensteater, med følgende begrunnelse: «I februar 1956 så leserne av New York Times et kart på forsiden som gjorde folk urolige. Et verdenskart viste at uvante linjer delte opp havene – saken handlet om geologer som utforsket en revne i havbunnen. Nå revnet ikke havbunnen, tvert om skrev en av geologene til et svarbrev til leserne: Bevegelser på et par centimeter i løpet av et århundre blir sett på som svært raske.  At kart har fascinert og at kart har enorm betydning gjennom tidene er vel kjent. Med boken Verdensteater har journalisten og skribenten Thomas Reinertsen Berg har skapt en tour de force i kartenes historie i verden. Han starter med de aller første verdensbildene, setter verden som scene, og tar sats gjennom verdensbildene og forestillingene, systematisk, velskrevet, morsomt og lærerikt. Boken er usedvanlig flott illustrert, med kart som viser ulike måter å se verden på, fra greske spekulasjoner til middelaldersk tro, fra renessansens forsøksvise vitenskapelige kartlegging til vår digitale samtid med lynkjapp informasjonshenting. En utsøkt og særegen sakprosabok.»