Saken er lefse!

Bodil Nordjores «Lefseboka. Oppskrifter frå heile Noreg» ble kåret til Årets beste kokebok, da prisen ble utdelt for syvende gang.

Saken er slett ikke biff: Etter en jevn og spennende finalerunde, ble det i år Lefseboka som ble utropt til årets beste kokebok under et arrangement i Mathallen i Oslo. 

Norsk lefsetradisjon og lefseoppskrifter var det som traff de kloke hodene og rumlende magene i juryen dette året.

 

«Herlige kvinnfolk»

Juryens begrunnelse for å velge nettopp Bodil Nordjores Lefseboka – Oppskrifter frå heile Noreg var som følger: «En viktig bok, som ikke bare gir imponerende mange oppskrifter på lefsebakst fra hele landet, men som også presenterer en eldgammel og utrydningstruet del av vår matkultur. Boken er en fortreffelig kulturhistorisk og kulinarisk dokumentasjon av lefsebakstens posisjon i det norske tradisjonskjøkken. Dette er en viktig bok, med fine og varierte oppskrifter, og med en lang rekke herlige folk, særlig kvinnfolk, som gir denne kokeboken en helt egen troverdighet.»

 

Rike på lefsetradisjoner

Bodil Nordjore beskriver selv boken sin på dette viset: «Eg vonar denne lefsereisa har gjeve deg innsyn i kor fantastisk rike me er på lefsetradisjonar. Det som er so grenselaust spanande å sjå, er korleis oppskrifter har vandra frå stad til stad, menneskje set sine avtrykk på ei oppskrift, fyri den går vidare til neste. Dette gjer lefsetradisjonar levande og tilgjengeleg for alle. Hardangerlefsa er den lefsa som eg har møtt flest gonger i ulike utgåver, og som flest har eit tilhøve til i heile landet. Å baka lefser med gode råvarer er ein rikdom som gjev status.»

 

Lefse C

 

I den avsluttende finalerunden konkurrerte Lefseboka med følgende øvrige utgivelser:
Craig Whitson: Verdens beste pizza (Kagge)
Eirik Nilssen: Mat fra Nord-Norge
Jørgen O. Grann og Olav Birkeland: Den velutstyrte mannen (Schibsted)
Saus og kraft (Kulinarisk Akademi)

 

Norli og Aperitif

Prisen for «Beste norske kokebok» er et samarbeid mellom Aperitif og Norli, og årets jury besto av Aase E. Jacobsen (ansvarlig redaktør, Apéritif) Kjersti Ørgersen (Norli Bokhandel), Knut Stene-Johansen (litteratur-professor og matskribent), Henry Notaker (kokebokhistoriker, forfatter og tidligere programleder i NRK), Per A. Borglund (matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling), Arne Brimi (Vinner av hovedprisen 2013) og Lise Finckenhagen (Vinner av “Beste norske bakebok 2013”)