Står foran en lang rekonvalesens etter skadene fra fredagens knivangrep.
Lørdag kveld ble det opplyst at han var koblet av respiratoren han ble lagt i da han kom til sykehuset, og kunne snakke igjen.
En av hans tidligere koner, TV-verten Padma Lakshmi, tvitret at hun er lettet over at det ser ut til å gå bra.
– Bekymret og uten ord, kan endelig puste ut. Håper nå på rask bedring, skrev hun.
Rushdie er fortsatt på sykehus med alvorlige skader, men er nå «frakoblet respiratoren og snakker og slår vitser», ifølge forfattervennen Aatish Taseer.
Rushdies agent Andrew Wylie bekreftet opplysningene. Søndag sa han at det går rette veien, men at en full bedring blir en lang prosess.
Lørdag kveld ble det opplyst at 75-åringen ble påført rundt tolv knivstikk i angrepet. Et av stikkene i ansiktet forårsaket skade på det ene øyet hans, melder Sky News , som siterer statsadvokatkontoret i Chautauqua i delstaten New York.
Politiet opplyste først på en pressekonferanse fredag at det dreide seg om minst ett stikk i halsen og minst ett stikk i buken. Da lå Rushdie i respirator.
Rushdie ble også knivstukket i leveren og fikk nerveskader i en arm, og han var ute av stand til å snakke, opplyste Wylie senere på dagen.
– Dette er ikke gode nyheter. Salman kommer sannsynligvis til å miste et øye. Nervene i armen ble kuttet over, og leveren hans ble stukket og påført skader, sa Wylie.
Lørdag ble 24 år gamle Hadi Matar formelt siktet for drapsforsøk. Han erkjente ikke straffskyld da han ble fremstilt for varetektsfengsling.
Dommeren nektet Matar kausjon etter at statsadvokat Jason Schmidt hadde argumentert med at 24-åringen med hensikt skadet Rushdie. Schmidt viste til at Matar hadde fått adgangsbevis til arrangementet der Rushdie skulle holde tale, og at Matar hadde kommet dit en dag i forveien, utstyrt med falsk identitetsbevis.
– Dette var et målrettet, uprovosert angrep som var planlagt på forhånd, sa Schmidt.
Matar ble arrestert umiddelbart etter knivangrepet av en av politimennene som var til stede som vakt, mens Rushdie ble fløyet til sykehus i helikopter.
Attentatet ble mottatt med sjokk og vrede over hele verden; blant andre av president Joe Biden som hyllet hans mot til å stå opp for universelle verdier. I Iran derimot var det attentatmannen som ble hyllet.
Matar var bosatt i Fairview i delstaten New Jersey. I nærliggende North Bergen ble han medlem på et boksesenter 11. april i år. Der deltok han i rundt 27 gruppetimer for nybegynnere, forteller bokseklubbens leder, Rosaria Calabrese.
Hun sier Matar for noen dager siden sendte henne en epost om at han ønsket å avslutte medlemskapet, fordi «han kom ikke til å være tilbake på en stund».
Senterets eier Desmond Boyle sier at han ikke merket seg «noe voldelig» ved Matar. Han beskriver Matar som høflig og stille, men samtidig som en person som så ut til å være «fryktelig trist». Han sier Matar motsatte seg forsøk fra ham og andre på å ønske han velkommen og få ham til å engasjere seg.
– Han hadde dette ansiktsuttrykket hver gang han kom inn. Det så ut som om han hadde den verste dagen i livet sitt, sier Boyle.
Matar er født i USA av foreldre som emigrerte fra landsbyen Yaroun i den sørlige delen av Libanon. Det opplyser ordføreren i landsbyen, Ali Tehfe, til nyhetsbyrået AP.
I landsbyen kan man se flagg tilhørende den iranskstøttede militante sjiamuslimske gruppen Hizbollah, og bilder av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, Irans avdøde tidligere øverste leder ayatolla Ruhollah Khomeini, og den iranske generalen Qasem Soleimani, som ble likvidert av USA i 2020.
Journalister som dro til landsbyen lørdag, ble bedt om å forlate stedet. Talspersoner for Hizbollah har ikke svart på APs henvendelser om å kommentere saken.
75 år gamle Rushdie ble angrepet på talerstolen rett før han skulle holde foredrag i Chautauqua nordvest i delstaten New York fredag.
Den britisk-indiske forfatteren, som har skrevet 14 romaner, har vært utsatt for alvorlige drapstrusler siden han ga ut «Sataniske vers» høsten 1988.
I 1989 erklærte Irans daværende leder ayatolla Ruhollah Khomeini at Rushdie burde drepes. Det samme gjaldt dem som hadde bidratt til å utgi boken, som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer.
I de første ni årene etter dette levde Rushdie i total isolasjon under falskt navn, og under den britiske regjeringens beskyttelse. Han har lenge bodd i USA, alltid under streng sikkerhet.