– Kan miste et øye

Salman Rushdie (Foto: Flickr)

Rushdies agent: Forfatteren ligger i respirator og risikerer å miste et øye. 24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey er navngitt som gjerningsmann.

En journalist fra nyhetsbyrået AP var vitne til at en mann stormet scenen og begynte å slå eller stikke den 75 år gamle britiske forfatteren, idet Rushdie ble introdusert. Mannen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på bakken. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet av en politimann som var til stede.

Hendelsen fant sted fredag formiddag i småbyen Chautauqua, rundt 50 mil nordvest for New York by. Flere hundre personer var møtt fram for å høre Rushdies forelesning ved The Chautauqua Institution, som er kjent for sitt sommerprogram. Rushdie, som bor i New York, har snakket der ved flere anledninger.

«Han har puls, han har puls»

Delstatspolitiet i New York sier i en pressemelding at Rushdie tilsynelatende er stukket i halsen, og at han er fløyet til et sykehus i nærheten. Rundt to timer etter angrepet sa New York-guvernør Kathy Hochul at Rushdie er i live og får «den hjelpen han trenger». Hochul fordømmer angrepet og roser politimannen som grep raskt inn og «reddet livet» til Rushdie og ordstyreren. Sistnevnte ble også angrepet og fikk en mindre hodeskade.

En lege som var til stede ved arrangementet og ga førstehjelp, sier Rushdie ikke fikk hjerte- og lungeredning og at noen sa «han har puls, han har puls».

Politibeskyttelse

Den indiskfødte forfatteren har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg siden han skrev boken «Sataniske vers» på 1980-tallet. Mange muslimer mener boken er blasfemisk. Etter utgivelsen utstedte Irans øverste leder en fatwa – en betenkning innen islamsk rettslære – om at forfatteren og de som bidro til å utgi boken, skulle drepes. Dette ble av mange oppfattet som en dødsdom.

Iran utlovet også en dusør på rundt 3 millioner dollar for å drepe Rushdie. I nesten et tiår levde forfatteren i skjul og byttet bosted hyppig. Han kunne ikke engang fortelle barna sine hvor han bodde.

I Norge ble Rushdies forlegger, William Nygaard, skutt i et attentat utenfor boligen sin i Oslo i 1993. Nygaard overlevde attentatet, som de fleste kobler til utgivelsen av «Sataniske vers» på norsk.

– Jeg er sjokkert, men vet foreløpig ikke mer enn det som står i mediene. Jeg håper bare det går bra med ham, og at det ikke er alvorlig, sier Nygaard på telefon til NTB.

– Det er tøft å få meldinger om vold, særlig når det gjelder personer som står deg nært.

Støre: – Rystende

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skriver i en epost at nyheten om angrepet er rystende.

– Mine tanker er hos Rushdie og hans nærmeste, og jeg håper det går bra med ham, skriver Støre.

– Vi vet ennå ikke noe om motivet for angrepet, men det vil uansett leses inn i debatten om religionskritikk og ytringsfrihet, der Rushdie har vært en viktig stemme gjennom tiår.

Også statsministerkollega Boris Johnson i Rushdies hjemland er forferdet over angrepet.

– Jeg er forferdet over at sir Salman Rushdie ble knivstukket mens han utøvde en rett vi aldri må slutte å forsvare. Akkurat nå går mine tanker til hans kjære. Vi håper alle at han er OK, tvitrer Storbritannias statsminister.

Stor dusør

Irans regjering har for lengst tatt avstand fra fatwaen mot Rushdie, men motstanden mot ham og boken vedvarer. En halvoffisiell religiøs stiftelse i landet økte dusøren fra 2,8 til 3,3 millioner dollar i 2012.

Rushdie avfeide trusselen den gangen og sa det «ikke fantes bevis» for at noen var interessert i pengene. Samme år ga han ut memoarboken «Joseph Anton» om fatwaen. Boken er skrevet i tredje person, og tittelen – som også er dekknavnet Rushdie brukte i en periode – er en hyllest til forfatterne Joseph Conrad og Anton Tsjekhov.

Den verdenskjente forfatteren har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke av de ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

I 2007 ble Rushdie slått til ridder i Storbritannia, noe som utløste nye protester i Iran og Pakistan.

– Rushdie har betalt en høy pris. Han er en ledende forfatter som har betydd enormt mye for litteraturen, og han har funnet et godt liv i USA. Derfor er det dobbelt så tragisk dersom dette viser seg å faktisk være et attentat, sier Nygaard.

24 år gammel gjerningsmann

24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey er navngitt av amerikansk politi som mannen som angrep forfatteren Salman Rushdie.

Delstatspolitiet i New York offentliggjorde den pågrepne mannens navn på en pressekonferanse fredag ved 23-tiden norsk tid. Der sa også politiet at Rushdie fortsatt ligger på operasjonsbordet, mer enn seks timer etter angrepet.

Rushdie ble angrepet før han skulle gå på talerstolen og forelese på et arrangement i New York tidligere på dagen.

Gjerningsmannen hadde billett og tok seg inn på arrangementet på samme måte som de øvrige tilhørerne. Deretter gikk han opp på scenen og knivstakk Rushdie i halsen minst én gang, samt minst én gang i magen, opplyser politiet.

Handlet alene

Politiet mener på nåværende tidspunkt at angriperen handlet alene, uttalte polititalsmann James O’Callaghan på pressekonferansen.

Politiet tok hånd om en ryggsekk på åstedet og vil gjennomføre en rekke ransakelser. Den mistenkte ble pågrepet umiddelbart etter angrepet.

Delstatspolitiet samarbeider med USAs føderale politi FBI i saken for å fastslå motivet for angrepet.

Ifølge politikilder som New York Post har snakket med, skal 24-åringen sympatisere med det iranske regimet og landets revolusjonsgarde.

Dette vet vi om angrepet mot Salman Rushdie:
 • Den britisk-indiske forfatteren Salman Rushdie (75) ble overfalt i fylket Chautauqua nordvest i den amerikanske delstaten New York fredag.
 • En mann stormet scenen rundt klokken 11 og angrep Rushdie og en ordstyrer idet arrangementet skulle starte.
 • Delstatspolitiet har bekreftet at Rushdie ble påført det som antas å være en stikkskade i halsen og i magen.
 • Rushdie fikk førstehjelp på stedet og ble fløyet i helikopter til et lokalt sykehus.
 • Rundt to timer etter angrepet sa New York-guvernør Kathy Hochul at Rushdie var i live og fikk «den hjelpen han trenger».
 • Ytterligere en time senere opplyste Rushdies agent, Andrew Wylie, at forfatteren ligger på operasjonsbordet, men uten å gi noen flere detaljer.
 • Rundt seks timer etter angrepet opplyste delstatspolitiet at Rushdie fortsatt ligger på operasjonsbordet.
 • Ordstyreren fikk en mindre hodeskade.
 • Den mistenkte gjerningsmannen er pågrepet. Han er 24 år gammel og navngitt av politiet som Hadi Matar fra Fairview i New Jersey.
 • Arrangementet ved Chautauqua Institution hadde tittelen «Salman Rushdie & Henry Reese». Det skulle være en «diskusjon om USA som et asyl for skribenter og andre kunstnere i eksil, og som et hjem for kreativ ytringsfrihet».
 • Rushdie, som bor i New York, har snakket flere ganger tidligere ved Chautauqua Institution.
 • Chautauqua ligger ved innsjøen Erie, rundt 660 kilometer nordvest for New York City.

Kilder: NTB, AP, BBC