«Rødstrupe» på Times-toppliste

Jo Nesbø (foto: Mona Ranum)

Det amerikanske nyhetsmagasinet Time har kåret tidenes 100 beste mysterie- og thrillerbøker. Én norsk bok er med på listen: Jo Nesbøs «Rødstrupe».

Jo Nesbøs tredje bok om Harry Hole, «Rødstrupe» fra 2000, er med på Time-listen. Den er også kåret til tidenes beste norske kriminalroman av Nitimens lyttere, og innbragte Nesbø Bokhandlerprisen da den utkom.

Nesbø forsvarer dermed de norske fargene på Time-listen, der også danskene har med én bok, Peter Høegs Frøken Smillas fornemmelse for snø fra 1992, og Sverige hele tre:

Camilla Läckbergs første Fjällbacka-krim fra 2003, Isprinsessen, Henning Mankells Morder uten ansikt, den første Wallander-krimmen fra 1991, og Stieg Larssons Menn som hater kvinner fra 2005, som er starten på Millennium-serien.

Time presenterer listen uten å plassere bøkene i rekkefølge, og blant andre bøker som er med er Umberto Ecos Rosens navn, John Le Carres Spionen som kom inn fra kulden, Tom Clancys Jakten på Rød Oktober, Stephen Kings The Shining – og Fjodor Dostojevskijs Forbrytelse og straff.

Et rekke forfattere, som ikke har fått nominere sine egne verk, har ifølge TT bistått med å ta frem en lang liste av nominerte. Deretter har Times redaktører bedømt hvert verk for seg, og kommet frem til de 100 beste. Som ifølge magasinet er de mest gripende, tilfredsstillende, innflytelsesrike mysterie- og thrillerbøkene med best plott fra 1800-tallet og frem til i dag.