Nobelprisen til Fosse!

Jon Fosse (Foto: Agnete Brun)

Nobelprisen i litteratur for 2023 er tildelt Jon Fosse!

– Eg er overvelda, og svært glad og takksam. Eg vel å sjå denne pristildelinga som ei tildeling til den litteraturen som fyrst og sist vil vera litteratur, utan å ta andre omsyn. Og ikkje minst vel eg å sjå pristildelinga som ein pris til nynorsken og til den nynorske målreisinga. Anten eg vil eller ei, må eg i sannings namn takka nynorsken for prisen, sier Fosse i en melding formidlet av forlaget.

Forlagsdirektør i Det Norske Samlaget, Edmund Austigard kommenterer tildelinga slik:

– Vi er uendeleg stolte over at Fosse får Nobelprisen i litteratur. Sidan Fosses litterære debut i 1983 har vi i Det Norske Samlaget fått følgje ein produktiv forfattarskap i stor utvikling og utbreiing. Vi har sett ein forfattar, som etter å ha etablert seg solid som romanforfattar, poet og barnebokforfattar, har gjort dramatikar av seg og opplevd eit internasjonalt gjennombrot utan sidestykke i samtidslitteraturen.

Fosse har skrevet rundt 70 verk, både romaner, fortellinger, dikt, essay og skuespill. Hans utgivelser er oversatt til over 50 språk.

Det ferske romanverket «Septologien» ble tidligere i år nominert til den internasjonale Bookerprisen, som etter Nobelprisen regnes for å være en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser.

Fosse er født i Haugesund, og han vokste opp i Strandebarm i Kvam kommune i Hardanger.

Han har i flere år vært en av favorittene i forkant av Nobels litteraturprisutdeling.