Riverton til Karin Fossum

– En ufattelig stor og gledelig overraskelse, sa Karin Fossum da hun i dag mottok Rivertonprisen 2014 for romanen "Helvetesilden"

– En ufattelig stor og gledelig overraskelse, som jeg aldri hadde ventet meg! Her, i ensomheten ute på landet og med mye hardt arbeid, kan jeg nesten glemme at jeg fremdeles blir vurdert, sier årets prisvinner Karin Fossum.

«Den gyldne revolver» ble i dag delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Prisen deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. I dag gikk til revolveren til Karin Fossum.

 

helvetesilden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Det er mange bøker som blir utgitt, men det beste i norsk krim er svært bra. Vi vet at bøkene klarer seg ekstremt godt i oversatt form. Det må ha noe med kvalitet å gjøre, sa presidenten i Rivertonklubbem Hans H. Skei.

– Gratulerer, Karin. På vegne av forlaget vil jeg gratulere deg med den velfortjente Rivertonprisen for boka Helvetsilden,  – alle på forlaget jubler for deg i dag, og jeg skal hilse deg så mye, sa Elisabeth Steen, direktør for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

I tillegg til revolveren, mottok Fossum et stipend på 10.000 kr fra forlaget. Og hun har allerede en idé om hva hun kan bruke pengene til.

– De skal brukes på noe ordentlig, noe flott. Kanskje jeg kjøper meg en ny, gammel revolver. Jeg har faktisk fire revolvere nå, så den femte er muligens ikke langt unna, forteller Fossum til BOK365.

 

karin_bruk_revolver

 

 

 

 

 

 

 

Juryens begrunnelse: 

«Årets vinner er, kanskje ikke overraskende, en av dem som forlengst har plassert seg i førstedivisjonen av norsk krim, både her hjemme og i utlandet. Hennes første krimbok kom i 1995 og forfatterskapet har vært stort og seriøst. Hun dyrker nærportrettet av menneskene hun forteller om, lar oss komme bak fasaden, under huden, i sin søken etter motiv og årsak for forbrytelsene. Slik er det også denne gangen hvor hun fokuserer med stor innlevelse på barn og oppvekst, alenemødre og omsorg. Det er sårt og vondt og brutalt.»

 

Om romanen

«Handlingen i romanen følger to alenemødre, Mass og Bonnie, og sønnene deres fra desember til juli i 2005. Femtiårige Mass lever alene med sønnen Eddie som er i begynnelsen av tjueårene. Eddie er svært overvektig, og han er trygdet uten noen spesiell diagnose. Dagene går med til kryssord, kanelgifler og vafler og søking på nettet. «Tore på sporet» er yndlingsprogrammet hans, og snart vokser ønsket om å finne ut hvor farens grav er; den faren han aldri kjente.» 

 

Disse fem var nominert til Rivertonprisen 2014: 

Karin Fossum: Helvetesilden 

Asbjørn Jaklin: Rød sone

Merete Junker: Venuspassasjen

Marit Reiersgård:Jenta uten hjerte

Gunnar Staalesen: Ingen er så trygg i fare