Ringeren til topps

Nyheter preger boksalget: Victor Hugos nesten 200 år gamle roman "Ringeren i Notre Dame" har gått til topps på de franske bestselgerlistene. Og i USA topper Mueller-rapporten hos Amazon.

I den grad en tragisk storbrann kan føre noe godt med seg: I kjølvannet av den mye omtalte Notre Dame-brannen, har salget av Ringeren i Notre Dame eksplodert. Victor Hugos roman fra 1831, Notre-Dame de Paris, topper nå bestselgerlistene hos Amazon i Frankrike.

Fire blant de ti

BESTSELGER-FORFATTER I: Victor Hugo.

Mange nordmenn kjenner historien gjennom romanen, eller gjennom Disneys omarbeidede versjon: Hugos historie lagt til 1482 om den pukkelryggede ringeren Quasimodo som forelsker seg håpløst i Esmeralda.

Ikke bare ligger den på topp. Hele fire versjoner av boken er å finne inne på Topp 10: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller.

I en kommentar tidligere denne uken understreket The Telegraphs Eleanor Halls betydningen Hugos roman hadde hatt for Notre Dames posisjon og nyere historie: «Hadde det ikke vært for Hugo, ville bygningen aldri ha overlevd.»

Brennaktuell rapport

I USA er Penguins papirutgave utsolgt hos Amazon. Der er

BESTSELGER-FORFATTER II: Robert Mueller (foto: FBI)

det også en annen dagsaktuell «bok» som gjør seg gjeldende: Spesialetterforsker Robert Muellers rapport om Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Hele tre versjoner er å finne på de fire øverste å plassene hos Amazon. Aller øverst ligger Washington Posts versjon, som er supplert med analyser av journalister i avisen, melder National Public Radio. Nummer to er en versjon hvor Trump-venn Alan Dershowitz har skrevet forordet. Nummer fire er rett og slett rapporten – og intet annet.

 

 

(Hovedfoto: Madhurantakam / Wikimedia commons)