– Fuck Kafka, fuck Pessoa og Beckett

SPORTY SPICE: Endre Ruset har samlet fem års sportsdiktning i en antologi. (Foto: Vidar Kvalshaug)

Det er en helt annen som gjelder, mener poeten og redaktøren, som de siste årene har vist oss at sportsinteresse også kan bli litteratur.

Forfatter:  Endre Ruset

Aktuell med: Olympiastadion 5 år. Utvalgte tekster 2013-2018. Medredaktør: Peder Samdal.

– Poeten og formidleren har brukt påsken i Norwich, Manchester, Dublin og skal til Roma fordi han er med i en antologi og en del av et nytt utvekslingsprogram av poeter mellom europeiske land. Norge kan sende fem poeter ut i verden og få fem tilbake, blant annet til Bergen og Ålesund, men først: En antologi.

Hvorfor utgi denne boka?

– Da vi startet prosjektet, trodde jeg det ble et blaff, at vi gikk tomme for noe å skrive om. Men vi oppsøkte andre idretter enn de største og andre enn de vanlige fortfatterne og fikk inn nye stemmer, ikke minst kvinner. Vi kontaktet for eksempel Laila Stien, og hun var henrykt og svarte «jatakk, for det er jo bare mannfolk som blir spurt om sport» og hun har skrevet en tekst om Holmenkollen som er veldig lailastiensk. Nå har vi publisert 60-70 artikler i året, litterære tekster om sport, og dette er en «best of».

Tre favoritter?

– Emily Brontë: Stormfulle høyder. Verdens beste roman. Fuck Kafka, fuck Pessoa og Beckett. Hun har skrevet det fullkomne verket.

– Diktene til Pessoa: Jeg får hente meg litt inn her. Jeg har lest dem på engelsk, men Øystein Vidnes’ gjendiktinger er også praktfulle.

– Inger Christensen: Hemmelighetstilstanden. Et mesterverk oversatt av Camilla Groth. Eneste boka jeg har lest fem ganger.

Uslipt diamant?

– Matt Rendell: The Death of Marco Pantani. Om den legendariske italienske landeveissyklisten og hans opptur, fall og tidlige død.  Overskrider all fantasi. Dette er sportsbiografienes Hamlet.

 Sist leste bok?

– Sharon Olds Oder. Den gjendikter jeg.

Hvordan jobber du?

– Jeg er ingen bipolar person, men jobber veldig av/på. I perioder er det svært intenst, og i andre perioder har jeg altfor mye tid. Jeg går til kontoret hver dag, men har ingen romantiske ideer om denne måten å jobbe på.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

– Kan jeg svare Kate Bush? Hun er nesten en litterær skikkelse. Vi sier det.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

 – Fornuften sier Knausgård eller Fosse, kanskje mest Knausgård, men jeg går for en outsider, Yngve Pedersen som utgir poesi på Kolon. Det er passe usaklig.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

– Jeg er ikke mye på Facebook lenger, men altfor mye på Instagram. Facebook tok for mye over livet, så jeg tvang meg selv til å begynne med noen oversetterprosjekter for å komme litt unna.

 Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet

– Theguardian.com. Og rbnett.no når Molde har vunnet kamper.