Riley blir skjønnlitteratur-sjef

– Det er en drøm å få jobbe med dette, sier John Erik Riley, nyansatt redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

Cappelen Damm innleder 2016 med et par større strategiske grep: John Erik Riley (45) etterfølger Anne Fløtaker som ny sjef for norsk skjønnlitteratur i Norges største forlag.

– Samlet har Cappelen Damms skjønnlitterære redaksjoner en forlagsomsetning på mer enn
360 millioner kroner, utenom serielitteraturen. Derfor gjør vi et par grep for å legge til rette for ytterligere satsing og vekst, sier forlagsdirektør Elisabeth Steen i Cappelen Damm.

 

Forfatterprofiler

John Erik Riley overtar som ny redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm etter Anne Fløtaker, som skal lede forlagshusets nyopprettede krim-redaksjon.

Les også: Kriminell satsing i Akersgata

– Jeg gleder meg veldig til å gå løs på denne jobben. Mange av disse menneskene, både forfattere og ansatte, har jeg jo jobbet med før. Jeg føler meg temmelig trygg på at dette blir stas, sier John Erik Riley.

Cappelen Damms skjønnlitterære avdeling gir ut noen av Norges mest profilerte forfattere – blant dem Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen. Litteraturtidsskriftet Vagant og Flamme Forlag inngår også i Cappelen Damms litterære miljø. Redaksjonen har over 100 forfattere som er tilknyttet forlaget og utgir omkring 50 nye titler i året.

 

Ny generasjon på gang

Riley fremhever miksen av gode etablerte forfattere og den nye generasjonen Cappelen Damm-forfattere:

– Vi er et forlag som både har ekstremt sterke etablerte og prisvinnende forfattere, og flere unge og lovende. Jobben med å få opp en ny generasjon er godt i gang, med flere Vesaas-vinnere de senere årene.

Noen forfattere du gleder deg spesielt til å jobbe med?

– Å nei, du får ingen navn. Jeg kan ikke nevne ett her, da må jeg nevne ti. Og nevner jeg ti er jeg på god vei mot hundre. Mange av disse forfatterne kjenner jeg godt fra før og noen av dem har jeg også jobbet med på forskjellige bøker. Å gå til en jobb som dette blir en drøm, sier Riley.

 

jer

John Erik Riley (Foto: Fredrik Arff)

 

 

Mangfoldig bakgrunn

John Erik Riley er et kjent ansikt i norsk forlagsbransje. I Damm (Cappelen Damm fra 2007) har han hatt flere stillinger, blant annet ledet han barnebokredaksjonen fra 2004 til 2012. Han har hovedfag i litteraturvitenskap fra UiO og har skrevet en rekke bøker, vært kunstnerisk rådgiver for Norsk litteraturfestival på Lillehammer, redaktør for tidsskriftet Vinduet og har arbeidet som kritiker for flere aviser, både i Norge og i Sverige. Riley skriver også jevnlig om litteratur, film, spill, musikk og billedkunst i Morgenbladet.

John Erik Riley vil som redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur, inngå i ledergruppa i forlagsenheten «Norsk skjønn- og dokumentarlitteratur» og rapportere til forlagsdirektør Elisabeth Steen. Sistnevnte er svært glad for å få Riley i sin nye rolle:

– John Erik er utpreget litterært sterk. I tillegg til å være en god forfatter selv, er han en av de beste leserne vi har.

 

Enormt sjanger-spenn

Hva er det Cappelen Damm har som ikke andre har?

– Jeg tror det er flere ting. En av våre største styrker er å se kvalitetene og mulighetene i flere typer sjangere. Spennet her i forlaget er enormt. Vi jobber jo godt med alt fra den helt avantgardistiske litteraturen til de store episke bestselgerne, sier John Erik Riley.

Noen programerklæring når du nå tiltrer?

– Nei, ingen programerklæring. Der må det bli det kjedelige svaret: Dette skal jeg snakke med de andre ansatte om. Det meste og det beste finner vi ut sammen.