Refseren er tilbake

Tom Stalsberg, Foto: Atle Nielsen

Tom Stalsberg kom ikke til Lillehammer i fjor. Festivalen var blitt litt for "riktig" for ham. I tillegg var det visst noen laks som skulle hentes opp av Orkla samtidig. I år er han på plass igjen.

Tom Stalsberg. som har vært et fast innslag på Litteraturfestivalen på Lillehammer i mange år, uteble i fjor. Han skulle på fisketur, han skulle det, men sa likevel til BOK365 at han syntes at festivalen var blitt litt kjedelig, og at det var helt greit å utebli et år. – Like forutsigbart som et landsmøtei Arbeiderpartiet, var ordene han brukte.

Tom Stalsberg lanserte for to år siden egen bok om rom 316. Foto: Atle Nielsen

Rom 316

I år er Stalsberg tilbake. Hans populære bokbad på Breiseth hotels rom 316 kommer til å samle fullt hus i år også i år, og det er kanskje grunn til å spørre bokbaderen om årets program IKKE er like forutsigbart som et landsmøte i AP?

– Jo, selvsagt. Som resten av oss. Og husk, hovedgrunnen i fjor var fisketur. Det samme i år, reiser til Orkla torsdag klokka 15.45, presis, sier Tom Stalsberg.

Japansk poesi og irske ruindikt

– Men er programmet bedre i år enn i fjor, siden du er tilbake med bokbad og tilstedeværelse?

– Jeg har ikke studert det nøye, men sier umiddelbart ja til japansk poesi. Og jeg er bedre, verden er bedre, Kjærstad er bedre og Kvakshaug og Ragde er tysk-norske promobabes, smiler Dagbladet-journalisten.

– Hva ser du mest frem til å få med deg i år?

– Jo Eggens Ruindikt. Og til å treffe gode busser.

Jo Eggen leser «Ruindikt» fra Irland på «Norsk poesikvartett» onsdag kl 11. Der er Tom Stalsberg. Foto: Stine Friis Hals.:

– To ord om de to bokbadene dine på rom 316 i år?

– Forutsigbare, he he. Men fine gjester da. Pedro Carmona-Alvarez om Nicanor Parra onsdag og Dag Solstad om VM og vennen Jon Michelet torsdag. Pluss stuntlesing fra ellingdiktboka, Leilighetsdikt for hjemløse, opplyser refseren.

– En breddefestival

Hva sier så festivalledelsen til at stuntoppleser Stalsberg er tilbake? I fjor var det landsmøte i AP og en veldig «riktig » festival. Har de gjort den mindre «riktig» i år?

Mathias Samuelsen: – Kanskje vi har skjerpa oss?. Foto: Øystein Nordås

– Tom må mene hva han vil, smiler Mathias Samuelsen, som er kunstnerisk rådgiver på festivalen. – Vi er en breddefestival, vi skal favne bredt og ha noe for de fleste. Hvis «riktig» betyr at vi tilbyr opplevelser med forfattere som produsere bøker av høy kvalitet, så nei. Jeg er litt usikker på om Tom Stalsberg så skikkelig på programmet i fjor. I de årene jeg nå har vært kunstnerisk rådgiver har vi hatt masse ting som er far out og overskrider grensa for hva som anses som vanlig litterær praksis. Men jeg har hørt noen rykter om at Tom kommer i år. Så da har vi vel, i hans øyne, skjerpa oss i år, sier han.

– Skaper mangfold

Festivalsjef Marit Borkenhagen synes det er gøy at Stalsberg er tilbake og at han har nye arrangementer på 316.

Borkenhagen: – Velkommen tilbake. Foto: Øystein Nordås.

– Jeg er veldig glad for alle venner og samarbeidspartnere som kobler seg på med egne arrangementer. Selv om Toms happeninger på rom 316 ikke er med i det offisielle programmet, så er mangfoldet gjennom det store, offisielle programmet via slike hendelser, det som til sammen skaper en stemningsfull festival. En festival det tar litt tid å utforske, og hvor du som publikum alltid nødvendigvis også går glipp av mye, sier Borkenhangen.

To badedager

Det blir bokbad på rom 316 i dag, onsdag, og torsdag. Men så stikker mannen som elsker musik, fotball, lyrikk og laks nordover for å dyrke den siste interessen noen dager.

 

Les også: En laksefisker fra Eidsvoll