– Propfull og energisk

Slik vil litteraturansvarlig på Litteraturhuset i Bergen Heidi Bøhagen beskrive høstprogrammet.

– Høsten hos oss er proppfull og energisk. Med det mener jeg at det er voldsomt mange programposter som nesten konkurrerer om publikums oppmerksomhet. Mange av våre dedikerte tilhengere vil nok lide under valgets kval, forteller Bøhagen.

Hun forteller at programmet er preget av norsk samtidslitteratur, som det gjerne er under bokhøsten, men at det i år også er et internasjonalt preg over programmet:

– Jeg mener også vi kan snakke om en tendens med å presentere utenlandske forfattere for publikum, sier hun, og trekker frem Naja Marie Aidt, A. Igoni Barrett, Karina Sainz Borgo, Dorthe Nors, David Sedaris og Terence Cave, blant de utenlandske forfatterne som gjester litteraturhuset denne høsten.

David Sedaris (Foto: Jenny Lewis)

David Sedaris har allerede gjestet Litteraturhuset i Bergen, til stor suksess.

– Å få et navn av et slikt kaliber til å besøke oss, og å gjøre en Norgespremiere på Bergen, var virkelig stort. Og det var veldig stor pågang fra publikum. Noen reiste ens ærend fra Oslo for å få det med seg.

Forfattermøter og nyheter

Agnes Ravatn (Foto: Grethe Nygaard)

Det er også flere store norske forfatternavn som skal trekke publikum inn denne høsten. Blant annet skal Dag Solstad og Agnes Ravatn møtes til samtale 2. oktober, og den 3. oktober er det Kaja Schjerven Mollerins tur til å samtale med Ravatn. Den 28. september har Bjørgvin biskop Halvor Nordhaug invitert salmedikter og forfatter Edvard Hoem til samtale om kilder til litterære og religiøse visjoner.

Men høsten bringer også nyheter til litteraturhuset.

– Vi har premiere på en serie som heter «Hvem skal vi tro på?», først ut handler det om Orderud-saken. Jeg tror også det vil komme mange besøkende på vårt familieprogram «Spetakkel spesial» med musiker og komponist Stephan Meidell og illustratør og barnebokforfatter Åshild Kanstad Johnsen, forteller Bøhagen.

Festival i Fosses navn

Men det er særlig ett forfatternavn som preget høsten hos Litteraturhuset i Bergen, nemlig Jon Fosse. Han fyller 60 år den 29. september, og litteraturhuset feirer bursdagen på forskudd med å vie en hel uke til Fossefest:

Jon Fosse (Foto: Samlaget)

– Fossefest er en hel festival dedikert Jon Fosse og hans forfatterskap i anledning hans 60-årsdag.  Den går fra og med 24. september til og med 28. Det er så mye fint på programmet, og dessuten har vi laget nydelig merch: T-skjorter, kopper, skrivebøker og postkort.

Programmet for november og desember blir lansert i oktober, men en liten smak kan Bøhagen by på:

– Jeg kan jo røpe at vi får besøk av den amerikanske forfatteren Colson Whitehead, og det blir hans første besøk i Bergen.