DAGENS SOMMERGJEST: Helene Flood debuterer denne høsten som krimforfatter, og boken er allerede solgt til 22 land. Men før den tid kan hun nok en gang prise seg lykkelig over valg av ektemann - med ham fulgte nemlig et svært ferievennlig sted.
– Hvor tilbringer du ferien?
– Jeg er gift med en mann fra Bretagne i Frankrike, og er derfor programforpliktet til å tilbringe hver sommer der. Så det er noe å tenke på før man bestemmer seg for å gifte seg. Det gjorde ikke jeg, men jeg må si at når det gjelder grad av ferievennlighet på hjemsted, gjorde jeg et godt valg av partner, for Bretagne er topp, og særlig om sommeren.
– Hva må en god sommerferie inneholde?
– Det må være sol. Det er helt essensielt. Det hjelper ikke hvor mye god mat, fine planer, hytteturer, ferieaktiviteter og annet man har planlagt hvis det høljer ned alle ukene du har ferie. Har man først sol, og i tillegg bruker ferien sin med bra folk, faller resten av sommeren som regel på plass.
– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Jeg har vært flaut sent ute med å lese Bienes historie, det er det ingen unnskyldning for – men i år fikk jeg endelig lest den, og jeg tror at det er årets leseropplevelse så langt. Jeg leser som regel minst syv bøker samtidig, og er så vidt i gang med både Lincoln in the bardo av George Saunders og Jeg lever et liv som likner deres av Jan Grue – vil si de ligger akkurat like høyt oppe i den mentale bokbunken før ferien.
– Bøker på papir, på brett eller på øret?
– Helt klart på papir. Har flere venner som har forsøkt å få meg hekta på Kindle uten hell. Jeg liker å se hvor langt jeg har kommet, hvor langt jeg har igjen, bla tilbake for å sjekke noe jeg har lest som dukker opp igjen i teksten, lage eselører, streke under, skive utropstegn i margen når jeg leser noe jeg liker skikkelig godt, og så videre. Kindle-fansen pleier å kontre med at man kan gjøre alt dette på Kindle også, men én ting man ikke får av Kindle, er gleden ved å se alle bokryggene i hyllen etterpå. Så det får bli det vinnende argumentet.
– Ellers synes jeg noen bøker egner seg godt for lydbok – Knausgård-aktig stream-of-consciousness litteratur er fint å høre på mens man sitter på bussen eller er ute og går. Men så var det det med å streke under og bla frem og tilbake, da. Da trenger man den fysiske boka.
– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Varme gjør noe med sultfølelsen, synes jeg, så det er ofte ikke tiden for de store kulinariske utskeielsene. Pizza fra den beste lille strandkafeen, spist rett fra boks mens man sitter på stranden på kvelden når solen er i ferd med å gå ned, derimot. Det blir ikke bedre enn det. Selv om maten ikke engang spises fra bord.
– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Jeg ville tatt med meg menneskerettighetsekspert Anine Kierulf, Nobelprisvinnende psykolog Daniel Kahneman og forfatter Siri Hustvedt. Alle tre er interessante folk jeg gjerne skulle delt et måltid med – og så tror de er skikkelig hyggelige. Hadde vi ha fått med oss Agatha Christie for å fortelle en røverhistorie eller to til desserten, hadde det virkelig begynt å ordne seg. Selv om det at Christie har vært død i førti år muligens vanskeliggjør det hele.
– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?
– Skulle gjerne sendt en skikkelig oppsats til alle bibliotekene, og særlig til min lokale bibliotekar, som er super. Heia alle som får folk til å lese!
– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?
– Jeg er såpass nyetablert i bransjen at det er litt for risikabelt å skaffe seg uvenner. Så jeg sparer den brennesleneven til den eller de som stjal sykkelen min her om dagen. At det går an.
– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Jeg tror det er mange roller jeg ville gjort langt bedre nytte for meg i enn kulturministerstillingen, så det første jeg hadde gjort hadde nok vært å lete etter en utvei. Men hvis jeg stod fritt til å velge en etterfølger, ville jeg sett etter noen som hadde fokus på pressefrihet, og som ville jobbe for å sikre aviser og TV det armslaget de trenger – faglig tunge redaksjoner, folk og tid nok til research og rammer til å stå støtt når det stormer. En sterk, uavhengig presse er verdt prisen.
– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?
– Hm. Har en svakhet for Kim Karlsen i Saabye Christensens serie. Leste Beatles sikkert fire ganger som tenåring, og det er som kjent noe med dem du møter når du er ung.
– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?
– Jeg liker tanken på å bruke andres ord til å titulere boken om meg selv– så kanskje jeg ville valgt tittelen på en sang jeg liker godt. Men siden både Walk on the wild side og det meste annet av Velvet Underground fort kan bli litt misvisende, og the Smiths er i tristeste laget, bør jeg kanskje gå for André Bjerke i stedet. Amor fati, elsk din skjebne er ikke så galt, for eksempel.
– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– Dere kunne jo ha spurt meg om hvilken bok jeg absolutt ikke anbefaler. Men da hadde jeg måttet være surmaget og sarkastisk nå rett før ferien, så kanskje det er like greit at dere ikke gjorde det.