– Knapt lest én eneste bok siden 2003

Foto: Werner Juvik

DAGENS SOMMERGJEST: Som flere andre forfattere er også Jørgen Jæger redd for å bli påvirket av andres arbeid. Derfor leser han nesten ikke selv. Sommerferien består dermed heller av en annen type rekreasjon, turer i skogen og på havet.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Den skal vi stort sett nyte på hytten i Myrkdalen. Vi skal gå lange turer i fjellet og senke skuldrene, bedre rekreasjon finnes ikke. Siden jeg elsker sjøen også blir det nok en og annen tur på havet innimellom, når vi er hjemom. I januar drar vi til Kanariøyene og slikker sol, det korter ned vinteren!

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Rekreasjon, det å gjøre noe annet som tar oss bort fra hverdagsrutinene. Jeg er kanskje ikke så flink der selv, siden jeg alltid har med meg PC-en og alltid skriver. Men det er jo lystbetont, dessuten er omgivelsene andre og det er inspirerende i seg selv.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Siden debuten i 2003 har jeg knapt lest én eneste bok. Det høres sikkert rart ut, men faren ved å lese andre forfattere er å bli bevisst eller ubevisst påvirket, og det ønsker jeg ikke. Jeg har hørt kolleger si at de leser hverandres bøker og «stjeler» fra hverandre. Gjør alle det blir jo alle like og det er ingen tjent med. Jeg ønsker å ha mitt Ole Vik-univers upåvirket i fred. Den dagen det alt er over skal jeg virkelig begynne å lese igjen!

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Forandringens lov, er det noe som heter. Vi må nok innse at bøker etter hvert vil tilbys i flere formater enn på papir, slik er utviklingen enten vi vil eller ikke, og det må bransjen tilpasse seg. Men følelsen av å holde en innbundet bok i hånden – ingen ting slår den! 

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Det perfekte sommermåltidet nyter vi rundt grillen i hagen! 

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Erna Solberg. 

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Den vil jeg gi norske bokhandleransatte, som jobber under økende press for tiden. På min «tour de Jæger» nå i vår har jeg møtt flere ansatte som står alene i butikken hele arbeidsdagen enn noensinne! Det er en utvikling som reduserer dyktige fagmennesker til kassaekspeditører. Blir dette fremtiden er bokhandelen som faghandel virkelig i fare.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Ingen fortjener noen brennesle i denne bransjen!

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Fortsette Trine Skei Grandes kurs.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Ole Vik, selvfølgelig!

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– He he, nei, her må jeg nok melde pass. Det ville blitt en tynn og ikke særlig spennende bok.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Har du begynt på en ny bok?» Mitt svar; Ja.