Prisvinnerne er de store salgsvinnerne

Tin Spanja ved Norli Universitetsgata holder oppe to av sine favoritter for i år: Kerstin Ekmans "Løpe ulv" og Solvej Balles "Om utregning av romfang"

Hvilke bøker selger mest nå inn mot jul? Og hvilken bok tror bokhandlerne vil ligge under treet i hopetall? Vi har tatt tempen på ståa i Oslo, Bergen og Tromsø.

Det nærmer seg jul og den viktigste omsetningstiden i norsk bokhandel. Selv om julesalget ser ut til å starte litt senere i år enn i fjor, er det allerede begynt å stramme seg til. Det er tydelig at prisvinnere har en effekt for julesalget.

Prisvinnerne slår an

– Det er ingen tvil om Bokhandlerprisvinneren Zeshan Shakars De kaller meg ulven som kommer til å selge best i år, sier Tin Spanja hos Norli Universitetsgaten.

Han viser også til Annie Ernaux sine bøker selger «i bøtter og spann». – Det er gøy at en nobelprisvinner når bredt ut til folk, mener Espanja. Av andre skjønnlitterære titler som selger, nevner han Brageprisvinneren Ingeborg Arvolas Kniven i ilden, samt Kerstin Ekmans Løpe ulv, Roy Jacobsens De uverdige og Nina Lykkes Vi er ikke her for å ha det morsomt.  

Den samme tendensen ser Elin Urke hos Ark Strandgaten i Bergen.

Elin Urke hos Ark Strandgaten i Bergen

– Bøkene til Bokhandlerprisvinneren og Brageprisvinnerne går spesielt godt, sier Urke, som også selger mye av Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke.

Men det er ingen som slår Trude Eide Straumes Den store airfryerboka, sier hun. – Det er vittig at den har slått så godt an. Det kommer inn i hundretalls bøker, som bare raser ut igjen, ler hun.

Lokallitteratur går best i nord

Også hos Norli Bokhuset Tromsø går Den store airfryerboka godt. Men det er ikke den som topper listene der. Det er det lokallitteratur som gjør, deriblant den humoristiske boka Smistad uten en rød tråd.

Martin Antonsen hos Norli Bokhuset Tromsø innrømmer at bokhandelen heier litt ekstra på forfattere fra egen landsdel.

– Av romaner er det uten tvil Arvola som selger godt hos oss, sier Antonsen hos Norli Bokhuset Tromsø. Arvola har bodd i Tromsø og er fra Finnmark og alle i bokhandelen kjenner hennes forfatterskap. – Vi vet jo at hun skriver godt og leste boka tidlig. Den gikk den rett inn i våre hjerter, siden den er herfra, fra nordkalotten, forteller Antonsen.

Martin Antonsen hos Norli Bokhuset i Tromsø holder oppe sin favoritt i år, som er Matias Faldbakken «Stakkar»

Han meder det likevel ikke er tvil om at gode anmeldelser og nå nylig, Brageprisen, også bidrar til å løfte boka også lokalt.

Ellers selger tromsøbokhandelen godt av bøkene til Jo Nesbø, Roy Jacobsen, Nina Lykke, Zeshan Shakar og Maja Lunde. Og Pondus, så klart.

Amerikansk politikk selger

Gunnar Sveen har ansvar for sakprosa i Norli Universitetsgata og mener Thomas Seltzers bok Amerikansk Karmageddon treffer bredt. – Den er skrevet av en populær formidler som oppleves troverdig og har fått mod mottakelse av de som leser slike bøker, sier han.

Hos Ark Strandgaten i Bergen selger også Amerikansk Karmageddon godt. – Vi selger også mye av Dag Steinfelts Fedre og sønner, Morten A. Strøksnes´ Lumholtz’ gjenferd og Aage Georg Sivertsens bok om Rinnanbanden.

Herman ligger godt an

– Av barnebøker må jeg definitivt trekke frem boken til Herman Flesvig og Erlend Loe, Herman, sier Trine Louise, som er barnebokansvarlig hos Norli Universitetsgata. Det samme melder Elin Urke hos Ark i Bergen.

– Herman går nok også så bra fordi mange kan kjenne seg igjen i hvordan Herman opplever verden, uavhengig av ADHD diagnose. Den treffer noe sårt og fint hos mange og ligger hvert fall godt an til å vinne julesalget, mener Trine Louise.

Andre bøker som har gjort det bra hos Norli Universitetsgata, er blant annet Ida Jacksons Brillebjørns Adventsbok, klassikerne som Harry Potter og de vises stein, de illustrerte versjonene av Harry Potter og Føniksordenen, Malin Falch sin siste Nordlys bok, Portaltreet del 2 og Odin Helgheims serie «Ragnarok».

Rigel går godt fra sør til nord

– Vi har lenge gått og ventet på at Kjersti Annesdatter Skomsvolds Dyrene sover skal komme i nytt opplag, sier Trine Louise. Boka var nominert til New York Bestselgers topp 10 barnebøker og Grafills prisutdeling «Årets vakreste bok 2022».

Antonsen hos Norli Bokhuset Tromsø melder at hos dem er det særlig Ida Kristine Larmos Brageprisvinnende bok Rigel. Urettens ekko og «Krüger og Krogh» som selger godt.

Rigel selger godt også hos Ark i Bergen, sier Elin Urke. Men ellers er det Herman og Kagges nye versjon av En julefortelling av Charles Dickens som selger spesielt godt der. – Og Brageprisvinner Julia Kahrs Familien Brattbakk som selger godt. – Sistnevnte bok er nok min favoritt i år, avslutter Urke.