Prisdryss til barne- og ungdomslitteratur

Kulturminister Anette Trettebergtuen (foto: Ilja C. Hendel)

Kulturminister Anette Trettebergstuen delte fredag ut sju priser på til sammen 350.000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2022, er delt inn i sju priskategorier: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen.

Litteraturprisene har blitt delt ut siden 1948. Alle prisene er på 50.000 kroner.

Lesevegring, kjedsomhet og krigstragedie

Erna Osland fikk Litteraturprisen for boka Spring!, utgitt av forlaget Omnipax. Boka beskrives av juryen som hjertevarm, og den forteller godt om lesevegring og det å flykte fra problemer.

Bildebokprisen tildeles Markus Lantto og Camilla Kuhn for Kåre og Marimba hjelper til, fra Samlaget. Boka handler om å kjede seg, men den er alt annet enn kjedelig, skriver juryen.

Ida Larmo får Fagbokprisen for Urettens ekko, utgitt på Strand forlag. Den dokumentariske tegneserieboka forteller om en av de største enkelttragediene i Norge under andre verdenskrig – da skipet Rigel ble angrepet av britiske bombefly utenfor Sandnessjøen i Nordland.

Sjømonstre og plutselig barnefar

Hans Jørgen Sandnes får Tegneserieprisen for Dypfryst (Krypto 5), utgitt av Gyldendal. Dette er den femte boka i Krypto-serien, som handler om Ophelia, hennes venn Bernard og deres eventyr med sjømonstre. Sandnes mestrer nok en gang å fortelle en god og spenningsdrevet historie, skriver juryen.

Oversetterprisen tildeles Vibeke Saugestad for oversettelsen av Angie Thomas’ Betongrose, utgitt på Gyldendal. Boka handler om 17 år gamle Maverick som får livet snudd på hodet når han får vite at han er faren til bestekompisens baby. Saugestad frigjør seg nok fra den amerikanske originalen til å skape svært overbevisende fortellerstemme på norsk, mener juryen.

Alvor og kontraster

Debutantprisen får Nina Anderson Sjødal for Vildeskuffen fra Gyldendal. Elleve år gamle Eline er fortellerstemmen, og boken handler om livet etter at lillesøsteren Vilde er død. Sjødal skriver med alvor, innsikt og humor med en sår klangbunn, mener juryen.

Illustrasjonsprisen får Ida Skjelbakken for illustrasjonene til Arne Lindmos Kråkeslottets hemmelighet og Hevneren fra Helheim, utgitt på Figenschou forlag. Hennes illustrasjoner har stor betydning for spenningen i historien og er detaljrike, overdådige, fargesterke og fulle av kontraster, mener juryen.