Pris stoppes, forlag bremser, stort bibliotekmøte og årsmøter avlyst

AVLYSER: Utdelingen av Ungdommens kritikerpris, med 200 ungdommer til stede, blir ikke gjennomført i morgen. Silje Tretvoll og Foreningen !les avlyser. Foto: Finn Ståle Felberg

KORONA: Utdelingen av Ungdommens kritikerpris i morgen blir kraftig slanket. 350 bibliotekarer dropper stort møte og flere forlag tar forholdsregler og oppfordrer til hjemmekontor. SISTE. Etter lunch kom det melding om at NBU og Kritikerlaget avlyser sine årsmøter i slutten av mars. Riksteateret kansellerer alle turneer, Nasjonalbiblioteket alle arrangementer.

–  Ungdommens kritikerpris er et relativt stort arrangement med rundt 200 deltagere. Foreningen !les ønsker å delta i den nasjonale dugnaden for å bidra til å begrense spredningen av smitte. Vi ønsker ikke å utsette skoleelever for smittefare ved reising til Oslo for å delta på utdelingen. Vi er selvsagt svært lei oss for at vi må avlyse arrangementet og skuffe elever og lærere som har arbeidet dedikert og over lang tid med Ungdommens kritikerpris og forfattere og forlag som går glipp av en viktig prisutdeling. Likevel mener vi beslutningen er riktig tatt i betraktning de nye rådene fra Folkehelseinstituttet og håper på forståelse for dette, skriver Silje Tretvoll i Foreningen !les.

Årets pris deles likevel ut 12. mars ved en alternativ utdeling i langt mindre skala. Prisvinnende forfatter, statssekretær Knut Aastad Bråten og tre fra Foreningen !les reiser til Bleiker videregående skole i Asker hvor en av juryklassene som har deltatt i prisarbeidet holder til. Ungdommens kritikerpris vil deles ut i klasserommet på skolen kl. 14.

– Framover arbeider vi for at de øvrige juryklassene som har deltatt i prisarbeidet, som har gledet seg til arrangementet og som har bidratt sterkt i arbeidet med å kåre en vinner, skal få et plaster på såret. Vi ønsker å tilby dem et skolebesøk av en av de nominerte forfatterne når situasjonen med coronaviruset er mer oversiktlig enn den er nå, sier prosjektleder for Ungdommens kritikerpris, Bjarte Bakken.

BOK365 vil strømme fra utdelingen i morgen.

(Oppdatert 18:35)

Samlaget stopper reising

– Vi avlyser alle arrangement vi er ansvarlege for ut mars, og gjer fortløpande vurdering av april-arrangementa. Vi stoppar all reising, og tar berre verksemdskritiske møte. Vi vurderer utvida bruk av heimekontor fortløpande.

Vi har alle eit ansvar for å ta situasjonen på alvor, og gjer dette for å ta samfunnsansvar. Målet er at ingen skal bli smitta fordi dei jobbar i Samlaget, eller fordi dei deltek på arrangement i Samlags-regi. Vi har planlagt fleire arrangement dei neste vekene som vil samle mykje folk, det verkar uansvarleg å gjennomføre desse slik situasjonen er no, er vår vurdering, melder Edmund Austigard i Samlaget.

Les også: Gyldendal oppfordrer til hjemmekontor

Aschehoug og Cappelen Damm følger med

Kommunikasjonssjef Mona Ek i Aschehoug sier:

– I forlagshuset følger vi de til enhver tid gjeldende retningslinjer fra Folkehelseinstituttet. Vi har stort sett egne kontorer og vil enn så lenge opprettholde normal praksis. Vi iverksetter lokale tiltak og gjør det vi mener er viktige tilpasninger for å hindre spredning av smitte, som utvidet fleksitid og mulighet for hjemmekontor. Ellers oppfordrer vi alle til å holde seg løpende orientert på Folkehelseinstituttets hjemmesider. Våre råd vil endre seg i tråd med hva de melder om tiltak.

–Vi følger også Folkehelsesinstituttets anbefalinger og oppfordrer til hjemmekontor og fleksitid der det er mulig, sier Tone Hansen i Cappelen Damm.

– På arrangementssiden gjør vi fortløpende vurderinger, sier hun.

Høyaktuelt møte stoppes

Årsmøtet til Den norske forfatterforening på Bristol i Oslo, neste helg, var imøtesett med en helt spesiell interesse ut over vanlige årsmøtesaker. Et utvalg skulle på møtet ha lagt frem rapporten om Æresretten fra 1945.

I fjor ble det drama da Kjartan Fløgstad gikk på talerstolen og meldte seg ut etter femti års medlemsskap. Bakgrunnen var at forfatterforeningen til 125-årsjubileet året før kom med en beklagelse over hvordan foreningen handlet i krigsoppgjøret der 13 forfattere ble ekskludert, inntekter ble forsøkt inndratt og disse ble ilagt et publiseringsforbud. Fløgstad mente beklagelsen fremsto som en frifinnelse av forfatterne, blant dem kjente navn som Alf Larsen og André Bjerke.

Fløgstad har sammen med Tore Rem og Espen Søbye nettopp gitt ut en bok om forfatterforeningens unnskyldning og om forlagsdrift og forfatteres gjøren og laden i krigsårene.

Les også:http://– Vi reagerte med vantro

Forfatterforeningens eget granskingsutvalg har som mandat å vurdere de faktiske hendelsene og gi et svar på hva som har skjedd.

Den norske forfatterforening melder nå at årsmøtet er avlyst:

– I lys av Folkehelseinstituttets siste anbefalinger finner vi det vanskelig å gjennomføre et så stort arrangement. Vi ser at det nå er viktig at alle solidarisk stiller opp om dugnaden med å begrense smittespredning i samfunnet.

Foreningen jobber med en elektronisk løsning for hvordan man skal kunne gjennomføre valgene og godkjenning av regnskap, budsjett og handlingsprogram.

(Oppdatert 17:00)

Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) avlyser årsmøtet

Styret i NBU har valgt å avlyse årsmøtet som skulle gått av stabelen på Leangkollen i Asker 28. og 29. mars. Årsmøtet vil stedet bli avholdt digitalt, dog med en avgrenset agenda begrenset til godkjennelse av årsmelding, årsregnskap 2019, budsjett 2020 og valg.

Styreleder Taran Bjørnstad skriver at styret håper på forståelse og velvillighet i denne situasjonen, og at de helsemessige forholdene stabiliserer seg nasjonalt, slik at vi kan avholde et ekstraordinært årsmøte i løpet av året og behandle de resterende sakene da.

(Oppdatert 13:30)

Årsmøtet i Norsk kritikerlag og Stiftelsen kunstkritikk avlyses

Med samme ordlyd og begrunnelse som NBU har også har styret i Norsk kritikerlag besluttet å kansellere det fysiske årsmøtet 28. mars og gjennomføre årsmøtet digitalt, også her da med en begrenset agenda.

(Oppdatert 14:40)

Riksteateret avlyser gjenværende forestillinger

Riksteatret har i ettermiddag besluttet å kansellere alle vårens gjenværende turneer:

– Overfor vårt publikum beklager vi dette, men med de bestemmelser og anbefalinger som foreligger fra landets helsemyndigheter er dette nå et nødvendig tiltak for en virksomhet som Riksteatret.

(Oppdatert 15:10)

Nasjonalbiblioteket avlyser alle arrangementer

Som et forebyggende tiltak mot smittespredning av koronaviruset har Nasjonalbiblioteket besluttet å avlyse alle arrangementer på Solli plass fram til påske.

(Oppdatert 18:30)

350 bibliotekarer blir hjemme

Norsk Bibliotekforening arrangerer et stort bibliotekmøte annethvert år. 2020-møtet skulle vært avholdt i Haugesund neste uke med rundt 350 deltagere og foredragsholdere fra Sverige og Danmark, men ble avlyst nå klokken 1200.

– Smitterisikoen påvirkes da Bibliotekmøte har deltakerne som kommer fra hele landet og transport til og fra konferansestedet er vesentlig, Bibliotekmøte er et større arrangement og mennesker er tett på hverandre, arrangementet varer over flere dager, er innendørs og det serveres mat og alkohol, skriver Norsk Bibliotekforening i eposten til medlemmene.

NFFO avlyser – vil gi honorar

Årsmøtet og årskonferansen i Norsk Faglitterær Forfatter- og oversetterforening (NFFO) er ikke før 18.-19. april. Årskonferansen er likevel. Årsmøtet til NFFO og Det faglitterære fond flyttes til høsten.

– Vi utsetter eller avlyser alle NFFO-arrangementer i mars og april, inkludert årsmøtet, sier Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening.
– Men siden situasjonen er særlig dramatisk for våre frilansmedlemmer, betaler vi fullt honorar til alle som var hyret inn til oppdrag i vår regi. Vi anbefaler alle andre arrangører å gjøre det samme, sier Vestbø.

Også Kulturrådet har tatt grep og avlyst en konferanse denne uka:  «Basert på utviklingen i spredningen av koronaviruset, avlyses årets kulturarvkonferanse i Oslo, 13. og 14. mars 2020. Vi beklager avlysningen, men mener dette er det riktige tatt i betraktning dagens situasjon.»

Festivaler og messer i kø

I nabolandene er situasjonen i bokbransjen tilnærmet lik vår. Det avventes og vurderes daglig.

Den danske Krim-messen i Horsens 28.29. mars er avlyst.

Umeå Internasjonale Litteraturfestival til helgen er planlagt gjennomført, til tross for at danske Helle Helle og Jonathan Saftran Foer har meldt avbud. Noen av gjestene kommer fysisk, andre deltar på videolink.

Bokmessen i Bologna ble flyttet frem til 4.-7. mai, men flere har sagt at de heller ikke kommer dit. Penguin Random House er siste tilskudd på den stammen.

Neste ut er Torino International Book Fair som pleier å ha 170.000 besøkende. Den arrangeres 14-18 mai, og bare to uker etter den, er det litteraturfestival og et stort ytringsfrihetsmøte på Lillehammer med mange internasjonale gjester.

Saken oppdateres.